In het principeakkoord over de pensioenen staat dat zelfstandigen verplicht worden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Belangenverenigingen voor ZPP’ers zien dit plan helemaal niet zitten, omdat een AOV veel te duur is.

Slechts 20% van de zelfstandigen heeft een AOV. De kosten van een AOV zijn aanzienlijk, gemiddeld € 3.000 per jaar. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen dat wordt verzekerd, stijgt de premie. Uit onderzoek van belangenvereniging ZZP Nederland in mei 2019 is gebleken dat 83% van haar leden tegen een verplichte AOV is.

De belangenverenigingen ZZP Nederland en PZO zien meer in een minimale basisvoorziening voor alle werkenden, waar ook alle werkenden aan meebetalen. Dat is wat anders dan een verplichte AOV. Als alle werkenden meebetalen aan een basisvoorziening kan de premie voor iedereen betaalbaar blijven.

De basisvoorziening, die door de belangenverenigingen wordt voorgesteld, is een basisinkomen dat wordt toegekend bij blijvende en volledige arbeidsongeschiktheid. Voor de basisvoorziening geldt een volledige acceptatie. Zelfstandigen kunnen dan zelf beslissen of ze zich nog aanvullend willen bijverzekeren.

In 2020 moet er een concreet voorstel voor de verplichte verzekering komen van de sociale partners in overleg met de belangenverenigingen.

Bron: NU.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid arbeidsongeschiktheid

Focus: Focus

1

Gerelateerde artikelen