Van alle ondernemers in het mkb zijn zzp’ers het zwaarst getroffen door de coronacrisis. Zzp’ers verwachten het grootste omzetverlies in de maanden maart en april en kunnen het minst gebruik maken van de overheidsmaatregelen. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Panteia.

De verwachte omzetdaling bedraagt bij zzp’ers voor de maand maart 67 procent en voor de maand april 71 procent. Ook hebben zzp’ers de minste mogelijkheden om kosten te besparen. Bij de enquête zijn ruim 7000 mkb ondernemers ondervraagd. Bij kleine ondernemingen in het mkb bedraagt het verwachte percentage omzetverlies 53 respectievelijk 60 procent. Bij de grote bedrijven in het mkb 44 en 50 procent.

Mkb-bedrijven in de sectoren reisbemiddeling, horeca, non-food landbouw, zoals sierteelt, en niet-essentiële gezondheidszorg, zoals tandartsen en fysiotherapeuten lijden het grootste omzetverlies. Bij financiële dienstverleners, bouwbedrijven, advocaten en accountants lijkt het verlies nog enigszins mee te vallen.

De meest gebruikte regelingen door mkb-ondernemers zijn uitstel van belastingbetaling en de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), waarmee de overheid een groot deel van de loonkosten vergoedt. In beide gevallen geeft ongeveer 40 procent van de ondervraagde ondernemers aan hiervan gebruik te maken. Een kwart van de ondernemers deed een beroep op de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), waarmee ondernemers die direct geraakt worden door de overheidsmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus € 4.000 vergoeding kunnen aanvragen. Ruim twaalf procent van de ondervraagden maakt gebruik van Tozo (tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) en/of de verruiming van de Bbz-regelingen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Corona

1

Gerelateerde artikelen