Alle zzp´ers met VAR-verklaring krijgen deze maand een brief om ze te informeren over het verdwijnen van de zogeheten verklaring arbeidsrelatie (VAR). Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wil zo een einde maken aan onrust onder zzp´ers, meldde hij in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Velen maken zich zorgen over de wijziging.
Zzp'ers hebben om te kunnen werken nu een VAR nodig van de Belastingdienst. De VAR verdwijnt per 1 mei. Het kabinet wil er vanaf omdat mensen op papier kunnen werken als zzp´er maar in de praktijk eigenlijk gewoon in dienst zijn. Dat is lastig te controleren voor de Belastingdienst en als het leidt tot problemen, zijn de financiële gevolgen altijd voor de zzp´er.
 
Volgens Wiebes wordt het makkelijker voor zzp´ers in de nieuwe opzet waarbij de fiscus gaat werken met modelovereenkomsten per sector. Bedrijven en zzp´ers kunnen zo vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstverband. Is dat er wel, dan moeten er premies worden afgedragen.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

1

Gerelateerde artikelen