Michel Ruijschop heeft een suggestie voor aanpassing van een (non-)regeling die hem al jaren irriteert: de aankoop- en verkoopkosten van een deelneming.

Nu de cv-bv structuur geen (lang) houdbaar ‘business model' meer is, moet Nederland het fiscale vestigingsklimaat (sorry Coen Maas) op een andere manier verbeteren.
 
Dick Bruna heeft ons geleerd dat eenvoud een groot exportproduct kan zijn. Maar juist op dat vlak scoort de Nederlandse VPB beroerd. Onder het motto ‘alle beetjes helpen', heb ik een suggestie voor aanpassing van een (non-)regeling die mij al jaren irriteert: de aankoop- en verkoopkosten van een deelneming.
 
Vóór 2005 was de deelnemingsvrijstelling een bruto-vrijstelling: verkoopkosten bij de vervreemding van een deelneming waren aftrekbaar. Aankoopkosten bij de verwerving van een deelneming moesten echter worden geactiveerd als onderdeel van de kostprijs, en waren daardoor niet aftrekbaar. In BNB 2002/262 besliste de Hoge Raad dat aankoopkosten in het jaar waarin ze gemaakt werden ten laste van de winst mochten worden gebracht. Omdat de Hoge Raad dat treurig vond voor de belastingplichtigen die al een deelneming hadden, besliste hij dat deze zielenpoten de aankoopkosten alsnog ten laste van de winst konden brengen. De staatssecretaris van Financiën vond dit echter te duur, en repareerde in 2005 zowel de terugwerkende kracht als de beslissing dat aankoopkosten voortaan aftrekbaar zouden zijn. In 2007 maakt de bewindsman, zoekend naar dubbeltjes, verkoopkosten ook niet aftrekbaar. De deelnemingsvrijstelling werd hierdoor een 100% netto-vrijstelling. Maar nimmer heeft hij eenduidige criteria verschaft voor het antwoord op de vraag wanneer sprake is van aan- en verkoopkosten.
 
Het resultaat is dat in de praktijk oeverloos wordt gediscussieerd over wat hieronder valt. Hoe moet bijvoorbeeld worden omgegaan met de kosten van een mislukte vervreemding/verwerving? Wat als de belastingplichtige in beginsel de onderneming van de dochtermaatschappij wil vervreemden, maar uiteindelijk wordt toch de deelneming verkocht? Is ook de afschrijving van de muis (muizen gaan best lang mee) van de computer die de secretaresse van de belastingadviseur heeft gebruikt om diens advisering inzake de vervreemding/verwerving van de deelneming van een redactionele check te voorzien, niet aftrekbaar (zucht)? Dit soort geneuzel is toch niet meer van deze tijd. Listen carefully; I will say this only once: maak verkoop- en aankoopkosten weer aftrekbaar, en regel een forfaitaire aftrekbeperking bij vervreemding (buiten de groep) gebaseerd op ervaringscijfers. Desnoods met een keuzeregeling waarbij de belastingplichtige moet kiezen tussen de niet aftrek van de werkelijke kosten (maar dan moet ook worden bepaald wanneer er sprake is van aan- en verkoopkosten), en toepassing van het forfait. Het is simpel, budgettair neutraal te maken en brengt ons meer in de richting die Dick Bruna ons heeft gewezen: een Nijntje VPB.

Informatiesoort: Fiscale ergernissen

Rubriek: Vennootschapsbelasting

22

Gerelateerde artikelen