
In aanloop naar de augustusbesluitvorming en het Belastingplan 2026 probeert de Tweede Kamer de fiscale plannen van het kabinet bij te sturen. Afgelopen week sprak de vaste Kamercommissie Financiën met staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit) over de nationale fiscaliteit. Op een groot aantal dossiers zal het kabinet nog voor deze zomer zijn plannen of aanvullende informatie naar de Kamer sturen.
De besluitvorming en verdere uitwerking zal grotendeels aan een volgend kabinet worden overgelaten. In dit licht kijken de Tweede Kamerleden welke wensen ze – nog voor de verkiezingen – via het Belastingplan kunnen realiseren. Daarbij ligt de focus op de thema’s die ook een belangrijke rol in de verkiezingscampagne zullen spelen.
In het debat stonden drie thema’s centraal: de fiscale behandeling van het klimaat; de woning; en het vermogen. Stultiens (GL-PvdA) en Vijlbrief (D66) waren kritisch op het fiscale klimaatbeleid van het kabinet en de wens van andere partijen om de CO2-heffing voor de industrie af te schaffen. In dat licht vroegen ze zich af wat het demissionaire kabinet-Schoof nog gaat doen om te zorgen dat de klimaatdoelstellingen behaald worden. Vijlbrief pleitte daarbij voor het herstellen van de box 3-vrijstelling voor groene beleggingen. Van Oostenbruggen gaf aan dat minister Hermans (Klimaat en Groene Groei) voor deze vraagstukken aan de lat staat.
Lucratiefbelangregeling
Stultiens (GL-PvdA) en Vijlbrief (D66) vroegen in het debat aandacht voor fiscale oplossingen voor de crisis op de woningmarkt. Vijlbrief pleitte daarbij voor het fiscaal gelijk behandelen van koop en huur, het belasten van de waardestijging van grond bij een bestemmingswijziging en het belasten van leegstand. Stultiens gaf aan eventueel zelf een wetsvoorstel te willen voorbereiden om een (gemeentelijke) leegstandsheffing te realiseren. Staatssecretaris Van Oostenbruggen liet weten dat het Ministerie van Volkshuisvesting aan initiatieven werkt én dat het zijn voorkeur heeft om leegstand niet met fiscale instrumenten tegen te gaan. In het najaar was er al een debat over woningbouw en fiscaliteit gepland.
Ten aanzien van de fiscale behandeling van vermogen werd vooral gesproken over de motie van Idsinga c.s. om “de lucratiefbelangregeling aan te passen zodat managers actief in de private equitysector ten aanzien van hun carried interest worden belast naar het progressieve tarief van box 1”. Naar aanleiding van deze motie heeft het Ministerie van Financiën onderzocht hoe deze regeling in de praktijk werkt en hoe deze anders vormgegeven kan worden. Stultiens (GL-PvdA) en Kouwenhoven (NSC) willen dat het kabinet private equity-bonussen zwaarder gaat belasten. In lijn met de redenering van Van Eijk (VVD) gaf de staatssecretaris aan geen noodzaak te zien om de lucratiefbelangregeling aan te passen.
Parlementaire agenda
Staatssecretaris Van Oostenbruggen zal op korte termijn een groot aantal brieven naar de Kamer sturen waarin de openstaande onderwerpen verder worden uitgewerkt. Het meest verstrekkende daarbij is de brief met de ‘bouwstenen en richtingen’ voor de hervorming van het belastingstelsel. Daarnaast verwachten we elk moment de uitwerking van de gedifferentieerde verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken, informatie over de wijze waarop de verlaagde brandstofaccijns voor de landbouw (rode diesel) ingevoerd zou kunnen worden én een eerste aanzet tot de hervorming van de autobelastingen. Het demissionaire kabinet blijft de verschillende dossiers uitwerken zonder de politieke keuzes te maken. Die zijn aan het komende kabinet.
Het grote aantal ‘open eindes’ in fiscale dossiers betekent twee dingen. Allereerst dat er richting de verkiezingen én de formatie voldoende inhoudelijke voorstellen op tafel liggen waar de partijen uit kunnen kiezen. Daarnaast dat de Tweede Kamer de mogelijkheid heeft om bij de behandeling van het Belastingplan mede op basis van de inhoudelijke uitwerking van het kabinet wijzigingen voor te stellen. Ondanks dat pas de nieuwe Tweede Kamer zal stemmen over het Belastingplan 2026, is het duidelijk dat de huidige Tweede Kamer een groot aantal wijzigingsvoorstellen zal doen.
Informatiesoort: Parlementair
Rubriek: Inkomstenbelasting, Milieuheffingen