Op donderdag 7 augustus verschijnt nummer 7060. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. mr. R.H. Happé - Fiscale discriminatie in 26 jaar rechtspraak van de Hoge Raad: een fiscaal en rechtsstatelijk debat

Sinds de belastingkamer van de Hoge Raad in 1988 met het Eerste studeerkamer-arrest een begin maakte met de toetsing van wetten in formele zin aan het gelijkheidsbeginsel, geeft deze rechtspraak geregeld aanleiding tot politieke en juridische commotie. Wie kent niet het Arbeidskostenforfait-arrest uit 1999 en het Kinderopvang- arrest uit 2002? Recent zijn daar nog eens de Bedrijfsopvolgingsfaciliteit-arresten bijgekomen. In deze bijdrage doet de auteur onderzoek naar de betekenis van deze rechtspraak. Daarbij zijn verschillende niveaus te onderscheiden. Allereerst is er het fiscaal-juridische niveau. Belangrijke vragen dienen zich daarbij aan. Heeft de belastingwetgever bijvoorbeeld serieus rekening te houden met de toets aan het gelijkheidsbeginsel door de rechter? Biedt de rechtspraak daadwerkelijke rechtsbescherming aan de belastingplichtige tegen discriminatoire, dus kwalitatief slechte wetgeving? Daarnaast is er het rechtsstatelijke niveau. Wat leert deze rechtspraak over 26 jaar ons over de trias politica, over de democratische rechtsstaat? Houdt de rechter steeds voldoende afstand tot de wetgever? Het verbaast niet dat in de praktijk beide niveaus nauw met elkaar zijn verweven. Om tot een overall duiding van deze rechtspraak te komen gaat de auteur ook op zoek naar de meer specifieke visies en opvattingen die de twee staatsmachten, wetgever en rechter, hanteren met betrekking tot hun wetgevende , resp. rechtsprekende taak. Hij komt tot de conclusie dat die visies op zijn minst een deel van de verklaring vormen voor de regelmatig gespannen verhouding tussen de staatsmachten. Ten slotte doet hij enige aanbevelingen om in die verhouding verbetering te brengen.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Mr. L.J.A. Pieterse - Boekbespreking

Een boekbespreking van ‘175 jaar Hoge Raad der Nederlanden. Bijdragen aan de samenleving'. Verschenen bij Boom Juridische uitgevers, Den Haag 2014, 191 p.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
 

Binnenkort in het Weekblad

 

Mr. drs. B.F. Schuver -Dga en werknemersverzekeringen; discussie verzekerd

De dga is zowel ondernemer als werknemer, en dat leidt tot discussie bij de toepassing van de werknemersverzekeringen. De daarbij door de praktijk gebruikte vuistregels zijn aan het veranderen. Mr. drs. B.F. Schuver gaat in op de ontwikkelingen en schetst welke gevolgen die kunnen hebben voor de verzekeringsplicht van de dga.

Mevr. mr. I.M. de Groot - Wijziging vrijstellingsmethode Moeder-dochterrichtlijn in verband met hybrids: verrekeningsmethode vergeten?

Op 8 juli 2014 is (formeel) een voorstel aangenomen tot wijziging van de vrijstellingsmethode in de Moeder-dochterrichtlijn in verband met de voorkoming van dubbele niet-heffing als gevolg van hybride geldverstrekkingen. Mevr. mr. I.M. de Groot gaat in deze bijdrage in op de discrepantie tussen de toepassing van de vrijstellingsmethode en de toepassing van de verrekeningsmethode, die na deze wijziging in bepaalde situaties kan ontstaan. Zij doet vervolgens een voorstel voor een tekst die naar haar mening meer overeenstemt met het doel van de Moeder-dochterrichtlijn.

Aflevering: 7060 (7 augustus 2014)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

2