Op donderdag 18 september verschijnt nummer 7064. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. L.G.M. Stevens - Hervormingsmoed
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Prof. mr. dr. P.G.H. Albert, prof. dr. P. Kavelaars, mr. W.R. Kooiman en mr. M.H.C. Ruijschop - Compartimenteren zonder reserve

Het bij de Tweede Kamer aanhangige wetsvoorstel compartimenteringsreserve is onnodig ingewikkeld. De auteurs doen in dit artikel een voorstel voor een eenvoudiger wettelijke regeling en beperken de terugwerkende kracht. Het voorstel heeft de vorm van een wettekst en toelichting.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Mr. F.R. Herreveld, prof. dr. R.L. ter Hoeven RA en mr. C.A.H. Luijken CPL - Wezenlijke bijdrage aan vereenvoudiging van het fiscale regime

In dit artikel werken de auteurs twee varianten uit ter vervanging van de huidige complexe regeling van pensioen in eigen beheer. De eerste variant is een beschikbaar premiestelsel, de tweede een fiscale bestemmingsreserve. Anders dan staatssecretaris Wiebes meldt in zijn brief van 2 juni 2014 over pensioen in eigen beheer kan een beschikbaar premiestelsel wel leiden tot aanzienlijke vereenvoudiging. Nog eenvoudiger is een fiscale oudedagsbestemmingsreserve, die analoog aan de FOR in de BV kan worden gevormd. Voorts dient er op korte termijn een oplossing te komen voor de commerciële waardering van pensioen in eigen beheer in het kader van de uitdelingstoets, door uit te gaan van de RJ-regels kan Wiebes deze problematiek aanzienlijk verkleinen.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Mevr. F.M. van der Zeijden BA Adv LLM en mevr. mr. J. Kastelein - Bewijslast van betrokkenheid bij een trust: zoek de verschillen voor en na 2010

Auteurs gaan in op de verdeling van de bewijslast bij trustbetrokkenheid vóór en na de invoering van art. 2.14a, Wet IB 2001. Door formeelrechtelijke beperkingen lijkt art. 2.14a, Wet IB 2001 niet volledig te kunnen bewerkstelligen wat bij de invoering van deze bepaling beoogd is.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Mr. G.J. van Slooten - Fraude en het recht van de Unie: een kwestie van reddeloos, redeloos en vooral rechteloos?

In een recente uitspraak van het Hof 's-Gravenhage oordeelde het dat "in een situatie waaruit genoegzaam blijkt dat belanghebbende zich schuldig heeft gemaakt aan ernstige omzetbelastingfraude, geen plaats is voor een beroep op het unierechtelijk verdedigingsbeginsel". In deze bijdrage gaat de auteur op de verstrekkende implicaties die een onverkorte toepassing van deze uitspraak heeft. De auteur komt hierbij tot de slotsom dat bij de vaste rechtspraak van het Hof van Justitie, dat in geval van fraude geen beroep kan worden gedaan op het unierecht, een onderscheid moet worden gemaakt tussen materiële beginselen van unierecht enerzijds en dergelijke beginselen met een formeel karakter anderzijds. Eerstgenoemde beginselen moeten in voorkomend geval buiten toepassing worden gelaten, terwijl dat niet het geval is bij laatstgenoemde beginselen. Die beginselen, waaronder ook het verdedigingsbeginsel, zijn wel degelijk van toepassing in geval van fraude. Deze slotsom had voor de procedure voor het Hof 's-Gravenhage echter niet tot een andere uitkomst behoeven te leiden. Het unierecht biedt namelijk aanknopingspunten om in het belang van de opsporing en de bestrijding van fraude eventuele gebreken in de toepassing van het verdedigingsbeginsel voor gedekt te verklaren.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Promovendus aan het woord

Op woensdag 24 september 2014 zal A. Rozendal promoveren aan de Tilburg University op het proefschrift ‘Het begrip ‘belang' in de Nederlandse belastingwetgeving'.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Rubriek Parlementair

Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Fiscale rechtsvinding in een digitaal tijdperk

Fiscalisten maken al enkele decennia gebruik van computers bij hun werkzaamheden. Waar het gebruik van de computer aanvankelijk beperkt bleef tot het typen van een briefje, hebben fiscalisten tegenwoordig digitaal toegang tot een bijna ongelimiteerde hoeveelheid informatie. Welke rol spelen computers bij fiscale rechtsvinding en welke taken zullen in de toekomst mogelijk door computers worden overgenomen? In dit artikel geeft mr. C. Bruijsten eerst een beschrijving van het fiscale rechtsvindingsproces en gaat hij vervolgens in op de automatisering op dat proces.

Het deelconcern in de interne reorganisatievrijstelling overdrachtsbelasting

Tot 1 juli 2013 gold de eis dat de verkrijgende vennootschap na de verkrijging van één of meer onroerende zaken gedurende ten minste drie jaren tot het concern diende te blijven behoren. M.i.v. 1 juli 2013 werd deze eis verlegd naar het deelconcern. Deze wijziging is positief en biedt voordelen voor de praktijk. Drs. F.M.A.M. van Merrienboer is kritisch over de wijze waarop het deelconcern vorm is gegeven. Daartoe werd het concept van "de eerste vennootschap" geïntroduceerd en dit heeft tot onleesbare regelgeving geleid. Hij  maakt de vergelijking met het groepsdeel uit de vennootschapsbelasting en op basis van de groepsdeelbenadering kan het deelconcern eenvoudiger vorm worden gegeven.

Aflevering: 7064 (18 september 2014)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

0