Op donderdag 16 oktober verschijnt nummer 7068. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Mr. drs. M.P.A.  Spanjers -- Weggemoffelde belastingen
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Prof. dr. S.A. Stevens - Het wetsvoorstel Vpb-plicht overheidsondernemingen

In deze bijdrage bespreekt de auteur het wetsvoorstel Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen. De conclusie is dat het voorstel is verbeterd ten opzichte van het voorstel dat voor consultatie is gepubliceerd. Er resteert nog een aantal knelpunten.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Drs. F.M.A.M. van Merrienboer - Het deelconcern in de interne reorganisatievrijstelling overdrachtsbelasting

Tot 1 juli 2013 gold de eis dat de verkrijgende vennootschap na de verkrijging van één of meer onroerende zaken gedurende ten minste drie jaren tot het concern diende te blijven behoren. Met ingang van 1 juli 2013 werd deze eis verlegd naar het deelconcern. Deze wijziging is positief en biedt voordelen voor de praktijk. Auteur is kritisch over de wijze waarop het deelconcern vorm is gegeven. Daartoe werd het concept van "de eerste vennootschap" geïntroduceerd en dit heeft tot onleesbare regelgeving geleid. Hij maakt de vergelijking met het groepsdeel uit de vennootschapsbelasting en op basis van de groepsdeelbenadering kan het deelconcern eenvoudiger vorm worden gegeven.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Mr. J.D. Baron en mr. R.S. Bekker - The usual suspects: doen geloven dat een aan fraus legis gekoppelde boete niet bestaat

Al weer enige tijd geleden verscheen er een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland die de landelijke pers haalde. De rechtbank paste het leerstuk van fraus legis toe en liet daarbij de vergrijpboete in stand. Echter, is een dergelijke boete voor een vermeende opzettelijke handeling van de belastingplichtige wel mogelijk indien doel en strekking van het fiscale wetsartikel niet duidelijk zijn? De auteurs trachten hierop een antwoord te vinden.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Rubriek  Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Nederland benadeelt nog steeds zijn eigen artiesten en sporters

Nederland benadeelt nog steeds zijn eigen artiesten en sporters met optredens in het buitenland benadeelt ten opzichte van buitenlandse artiesten en sporters in ons land. Nederland verleent wel eenzijdig vrijstelling aan buitenlanders, maar weet andersom niet voor elkaar te krijgen dat de eigen artiesten en sporters niet in het buitenland belast worden, afgezien van het belastingverdrag met Ethiopië en de Notitie Fiscaal verdragsbeleid. Art. 17 van de belastingverdragen leidt vaak tot (gedeeltelijk) dubbele belastingheffing, waarvan veel voorbeelden bestaan. Ondertussen lukt het de grote sportorganisaties de bronheffing in de landen van de eindtoernooien tijdelijk uit de wetgeving van het organiserende land te krijgen.
In een volgend artikel bespreekt dr. D. Molenaar de nieuwe mogelijkheden voor artiesten en sporters van de 2014 Update van het OESO Modelverdrag.

Commissionair bij fictie, bij fictie dienstverrichter

Met ingang van 1 januari 2015 vindt een belangrijke wijziging plaats in de btw voor telecommunicatie-, omroep- en langs elektronische weg verrichte diensten. Deze diensten zijn dan altijd belast in het land waar de afnemer woont of is gevestigd. Met de regeling die bekend staat als de commissionairsfictie uit art. 9bis btw-uitvoeringsverordening, wordt beoogd te regelen wie in de verhouding tot de eindafnemer de dienstverrichter is. Het is een gecompliceerde regeling waarbij zowel vanuit praktisch oogpunt als vanuit het leerstuk van de commissionair kritische kanttekeningen kunnen worden geplaatst. Dit gebeurt dan ook in dit artikel.

Aflevering: 7068 (16 oktober 2014)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

0