Op donderdag 30 oktober verschijnt nummer 7070. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Dr. D. Molenaar - Kansen voor Nederlandse artiesten en sporters met de 2014 Update OESO-Modelverdrag

In de 2014 Update van het OESO-Modelverdrag staat veel tekst over art. 17 voor artiesten en sporters. De OESO heeft op initiatief van Nederland een heroverweging gedaan van art. 17, maar besloten om het te behouden. Helaas met onjuiste argumenten, maar klaarblijkelijk wilde de OESO niet het voorbeeld van Nederland en de vele grote internationale sporttoernooien volgen en voor artiesten en sporters terugkeren naar de normale belastingregels. Wel geeft de OESO in de 2014 Update zes opties waarmee art. 17 ingrijpend aangepast kan worden. Die kan Nederland voortaan op zijn minst gaan opnemen in zijn nieuwe belastingverdragen, als het schrappen van art. 17 niet zou lukken. Verder kan Nederland de compensatieregeling standaard toevoegen aan de verrekening van de buitenlandse belasting, zoals al met België en Duitsland is afgesproken. De eenzijdige vrijstelling van Nederlandse loonbelasting voor buitenlandse artiesten, sporters en gezelschappen moeten gaan vervallen voor landen die niet met Nederland willen afspreken dat geen art. 17 in een nieuw verdrag wordt opgenomen.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Prof. mr. dr. R.H.C. Luja - Overheidsondernemingen: van belastingplicht naar ­belastbare winst

Rentecorrecties, informele kapitaalstortingen, onzakelijke leningen: fiscale fenomenen als deze kunnen een signaal zijn voor transacties tussen overheden en hun ondernemingen waarin mogelijk staatssteun schuilgaat. Met de invoering van een brede belastingplicht voor overheidsondernemingen zullen zij frequenter zichtbaar worden, waardoor fiscalisten vaker zullen moeten terugkoppelen naar overheden en hun mededingingsjuristen. De auteur bespreekt verder de mogelijke correcties van winstgemis in het "algemeen" belang, door het aannemen van een onttrekking ten behoeve van de overheid als eigenaar/aandeelhouder. Ook gaat hij in op het hanteren van marktconforme prijzen als uitgangspunt voor commerciële diensten en leveringen, in afwijking van de Wet Markt en Overheid.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Mr. C. Bruijsten - Fiscale rechtsvinding in een digitaal tijdperk

Fiscalisten maken al enkele decennia gebruik van computers bij hun werkzaamheden. Waar het gebruik van de computer aanvankelijk beperkt bleef tot het typen van een briefje, hebben fiscalisten tegenwoordig digitaal toegang tot een bijna ongelimiteerde hoeveelheid informatie. Welke rol spelen computers bij fiscale rechtsvinding en welke taken zullen in de toekomst mogelijk door computers worden overgenomen? In dit artikel geeft de auteur eerst een beschrijving van het fiscale rechtsvindingsproces en gaat hij vervolgens in op de automatisering op dat proces.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Dr. D.A. Albregtse - Toekomstvoorzieningen: Verslag 3e jaarcongres SIRET

Verslag van derde jaarcongres van het Scientific Institute for Research on Economics of Taxation (SIRET), gehouden op 12 september 2014 te Rotterdam.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Binnenkort in het Weekblad

De informatiebeschikking; een actuele beschouwing

Rechtsbescherming is de belangrijkste overweging geweest om met ingang van 1 juli 2011 artikel 52a AWR in te voeren. Het niet voldoen aan een inlichtingenverplichting kan immers leiden tot omkering en verzwaring van de bewijslast. Inmiddels zijn er meerdere procedures gevoerd over de informatiebeschikking. Dit artikel geeft aan de hand van jurisprudentie een actuele beschouwing op de informatiebeschikking. Mr. L.M.H. Jansen-Schrijvers en drs. J.M.C. Hendriks constateren onder meer dat een procedure omtrent de informatiebeschikking kan leiden tot een ongewenste vertraging in de informatievergaring en pleiten voor een oplossing waarin zowel de beoogde rechtsbescherming als een efficiënte rechtsgang besloten liggen.

Herzien?!

In dit artikel staan mevr. mr. dr. M.M.W.D. Merkx en mr. J. Verbaan stil bij de Nederlandse herzieningsregels voor diensten, niet-investeringsgoederen en investeringsgoederen. Zij concluderen dat de regeling op diverse punten aanpassing behoeft, omdat deze niet in overeenstemming is met de btw-richtlijn. Zo menen zij dat de herziening in het eerste jaar die in Nederland op twee verschillende tijdstippen plaatsvindt (tijdstip ingebruikname en einde boekjaar ingebruikname) niet in alle gevallen een resultaat geeft dat in overeenstemming is met de btw-richtlijn. Ten aanzien van de herzieningsregeling voor investeringsgoederen concluderen zij dat op grond van de btw-richtlijn in het eerste jaar een partiële en tijdsevenredige herziening verplicht is, daar waar de Nederlandse btw-regelgeving uitgaat van een herziening voor het geheel en geen rekening houdt met het feit dat een investeringsgoed slechts gedurende een deel van het boekjaar is gebruikt. Tot slot plaatsen de auteurs serieuze vraagtekens bij het leegstandarrest van de Hoge Raad van 13 juni 2014.

Aflevering: 2014, 7070 (30 oktober 2014)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

0