Op donderdag 30 april verschijnt nummer 7095. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. H. Vording - De fiscale positie van de Koning

Binnenkort wordt de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis geëvalueerd. Daarbij zal, zo heeft het kabinet aan de Tweede Kamer toegezegd, ook aandacht worden besteed aan de grondwettelijke belastingvrijstellingen voor de Koning. De auteur betoogt dat het fiscaliseren van de uitkering aan de Koning niet symbolisch van aard is. Eerst zal deze uitkering fiscaal moeten worden geduid als loon of als resultaat uit overige werkzaamheden; vervolgens zullen tal van vergoedingen en verstrekkingen in dat licht moeten worden beoordeeld. Fiscalisering van de uitkeringen aan de Koning zou daarom meer moeilijkheden creëren dan oplossen. Dat kan anders zijn voor de overige vrijstellingen. Die liggen in de vermogenssfeer, en een evaluatie van die vrijstellingen vergt in de eerste plaats een heldere afbakening tussen de functionele en de privésfeer van de Koning.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Mr. B. Emmerig - Stel, het is staatssteun, wat dan?

De EC heeft het voorlopige standpunt ingenomen dat Nederland staatssteun heeft verleend aan Starbucks. In dit artikel wordt ingegaan op de vraag wat dit betekent voor de APA-praktijk van Nederland en welke beletselen er zijn voor effectieve terugvordering van de staatssteun. Zo kan het Nederlandse vertrouwensbeginsel, de basis van iedere APA, ook communautair doorwerken. Ook wordt aandacht besteed aan het intrekken van het Wetsvoorstel terugvordering staatssteun.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Mr. L.J.A. Pieterse - Samenscholen voor gevorderden

Verslag van de landelijke bijeenkomst voor promovendi van de Vereniging voor Belastingwetenschap, gehouden op vrijdag 27 maart 2015 te Leiden.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Keuzes voor een betere vermogensrendementsheffing

In het kader van de keuzes voor een beter belastingstelsel wordt onder meer nagedacht over de toekomst van de vermogensrendementsheffing. Met enige regelmaat wordt betoogd dat de heffing over vermogensinkomsten op andere wijze dient te worden vormgegeven. In deze bijdrage onderzoeken prof. dr. J.P. Boer en prof. dr. H. Vording de mogelijke keuzes voor een betere vermogensrendementsheffing. Hierbij betrekken zij onder meer de analyses uit het CPB Achtergronddocument van 16 maart 2015. Zij concluderen dat handhaving van box 3, waarbij een lager forfaitair rendement wordt gehanteerd en tegelijkertijd een zekere mate van progressie wordt ingebouwd, een verbetering van de huidige systematiek zou betekenen.

Uitstel ab-claim is illusie

In het Weekblad van 11 september 2014 (WFR 7063/1106) betogen Geers-Meulendijks en Van den Branden dat echtgenoten onder omstandigheden een ab-claim kunnen uitstellen zonder een huwelijksgemeenschap aan te gaan. Hoewel niet geëxpliciteerd in het artikel, lijken de auteurs te doelen op buiten gemeenschap van goederen gehuwde echtgenoten waarvan de ene echtgenoot ab-aandelen houdt en de andere echtgenoot niet. Naar het idee van mr. W.R. Kooiman heeft de voorgestelde structuur niet de beoogde gevolgen, maar liggen er juist substantiële risico's in het verschiet.

Aflevering: 7095 (30 april 2015)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

0