Prof. dr. L.G.M. Stevens - Wenselijkheid en haalbaarheid van groter gemeentelijk belastinggebied
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Th.J.M. van Schendel - De RVU-strafheffing bij bedrijfsreorganisaties, deel II
De auteur heeft eerder zijn mening kenbaar gemaakt dat het beleid dat de Staatssecretaris van Financiën voert inzake vrijwillige vertrekregelingen en de verschuldigdheid van de RVU-strafheffing van 52% van art. 32ba Wet LB 1964, op onderdelen in strijd is met de wet. De auteur toetst zijn mening aan twee recente uitspraken van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant en ziet daarin een bevestiging. Hij constateert "maatschappelijke krachten" – een publicatie van VNO-NCW en gestelde Kamervragen – die (ook) vraagtekens zetten bij het gevoerde beleid. De auteur pleit voor afschaffing van de instrumentalistische strafheffingen van afdeling 2 hoofdstuk V Wet LB 1964.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Mevr. mr. dr. M.M.W.D. Merkx en mevr. M.H.T. Verstappen Msc.- Italmoda: Wat past klopt niet
In navolging van eerdere rechtspraak blijkt uit het arrest-Italmoda dat het Hof van Justitie EU waar mogelijk lidstaten wil voorzien van middelen in de strijd tegen BTW-fraude. Hoewel de uitkomst in Italmoda passend lijkt voor een ondernemer die betrokken is bij BTW-fraude, klopt de redenering van het Hof van Justitie EU op bepaalde punten volgens de auteurs niet. Zij leggen in dit artikel de vinger op de zere plekken.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Mr. W.R. Kooiman - Uitstel ab-claim is illusie
Dit artikel is een reactie op het artikel van F.E.G.H. Geers-Meulendijks en F.J.P.A. van den Branden, ‘Uitstel ab-claim zonder gemeenschap van goederen', WFR 2014/1106.
Met naschrift van drs. F.E.G.H. Geers-Meulendijks.
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Kluwer Navigator
Binnenkort in het Weekblad
De zaak-Fred Olsen en de aangepaste Moeder-dochterrichtlijn: De substance vereisten binnen het Europese misbruikconcept
De zaak-Fred Olsen en de aangepaste Moeder-dochterrichtlijn hebben het belang van de misbruikdoctrine van het HvJ EU en bijbehorende substance vereisten vergroot. In dit artikel gaan B.J. Wolf LLM & A.Q.C. van Vuuren MSc nader in op deze ontwikkelingen vanuit Europees perspectief alsmede de relevantie voor bestaande Nederlandse nationale antimisbruikbepalingen.
De ongebruikelijke terbeschikkingstelling: ongebruikelijke wetgeving?
In de jurisprudentie is de ongebruikelijke terbeschikkingstelling regelmatig onderwerp van geschil. De invoering van de regeling voor de ongebruikelijke terbeschikkingstelling ging met de nodige kritiek gepaard en deze kritiek is tot op heden nog niet verstomd. Drs. N.M. Ligthart en mr. H.K. Nijkamp MSRE onderwerpen deze regeling aan een kritische beschouwing. Zij menen dat de wijze waarop aan de ongebruikelijkheidstoets in de beleidsmatige sfeer en jurisprudentie invulling is gegeven zijn doel voorbij schiet. De regeling heeft vooral een aanzuigende werking met betrekking tot vermogensbestanddelen met nagenoeg alleen een neerwaarts risico.