Mr. W.J.M. Vennix - Ingewikkeld probleem, simpele oplossing
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. F.R. Herreveld - Pensioen in eigen beheer naar de eindstreep
Pensioen in eigen beheer moet op de schop. De staatssecretaris heeft een tweede brief aan de Kamer gezonden met daarin twee oplossingsrichtingen, een bestemmingsreserve in de Vpb (OBR) of een gemodificeerde beschikbarepremieregeling (ODES). Een belangrijk knelpunt is de waardering van de pensioenverplichting in de balans, waar de Belastingdienst een eigen methodiek hanteert die leidt tot een groot verschil in waardering. Dit verschil leidt ertoe dat er volgens de fiscus in vele gevallen onvoldoende vermogen aanwezig is om dividend uit te keren, op straffe van afkoop van het pensioen. Beide systemen lossen het probleem op, OBR is het meest eenvoudig, maar de staatssecretaris lijkt daar toch niet aan te willen, deels op onjuiste gronden die ik in dit artikel uit de doeken doe. Belangrijk voor de praktijk is dat er nu snel wordt gehandeld, zodat de nieuwe regeling per 1 januari 2016 kan ingaan.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Prof. Dr. J.P. Boer en em. Prof. Dr. A.C. Hordijk MRICS - Uitvoeringsbesluit waardering verhuurde woningen een taxatiefout?
In april 2015 wees de Hoge Raad kort na elkaar twee belangwekkende arresten over de box 3-waardering van verhuurde woningen. Kern van beide arresten is dat de waardering op basis van de leegwaarderatiotabel kan leiden tot een overschrijding van de door de wetgever aan de besluitgever gedelegeerde bevoegdheid, indien deze 10% hoger is dan de waarde in het economische verkeer. De arresten komen op een precair moment. Box 3 ligt onder vuur en een aanpassing van de vermogensrendementsheffing is onvermijdelijk. In deze bijdrage onderzoeken de auteurs of – en op welke wijze – de leegwaarderatiotabel nog "(voort)bestaansrecht" heeft. De auteurs concluderen tot handhaving van de leegwaarderatiotabel onder invoering van een tegenbewijsregeling voor afwijkingen van 20-25%.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. drs. M.F.D. Schul en mr. M. Knops - Schadevergoedingen en deelnemingsvrijstelling (deel 1)
De vraag of een ontvangen schadevergoeding al dan niet onder de deelnemingsvrijstelling valt, houdt de fiscale gemoederen al lang bezig. In dit het eerste deel van een tweeluik gaan de auteurs in op het beoordelingskader voor de toepassing van de deelnemingsvrijstelling op een schadevergoeding. De auteurs gaan uitgebreid in op de bezitseis en de causaliteitseis en de invloed van de Falcons-jurisprudentie in dit verband. Zij behandelen tevens het in dit verband veelal aangehaalde arrest BNB 1985/200. Zij komen tot de conclusie dat het onduidelijk is of de Hoge Raad in dit arrest wel een inhoudelijk oordeel heeft gegeven, en voor zover dit al het geval is, dat het arrest achterhaald lijkt te zijn.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
De Unierechtelijke uitleg van de btw-groep
Lidstaten kunnen met elkaar verbonden personen als één belastingplichtige, de btwgroep, aanmerken. In Nederland wordt deze regeling als de fiscale eenheid btw aangemerkt. E. Sparidis MSc en G.P. Stanco LLM ontleden naar aanleiding van onder meer HvJ ‘Larentia + Minerva' en ‘Marenave' de btw-groep vanuit het Unierecht en gaan in dit artikel in op de ruimte die lidstaten hebben om de btw-groep af te bakenen. Daarbij worden de voorwaarden de fiscale eenheid btw getoetst aan die van de Unierechtelijke regeling, namelijk de juridische zelfstandigheid, de verbondenheid en de vestigingsplaats van de personen. Daarna komt de totstandkoming, wijziging en het einde van de btw-groep aan bod.
Ketenaansprakelijkheid voor lonen: licht aan het einde van de tunnel?
De Wet aanpak schijnconstructies voert diverse maatregelen in waarmee is beoogd een einde te maken aan uitbuiting/onderbetaling van werknemers en de als gevolg daarvan aanwezige concurrentieverstoring. Mevr. mr. dr. R.M.P.G. Niessen-Cobben gaat in op de ketenaansprakelijkheid voor loonbetaling.