Op donderdag 5 november verschijnt nummer 7119. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. mr. R.J. de Vries - Zonder meer een aardige (wetgevende) geste maar toch…
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. L.J.A. Pieterse - Cassatie in belastingzaken, een terugblik

Cassatierechtspraak in belastingzaken bestaat honderd jaar. In deze bijdrage keert de auteur terug naar de vroege jaren van de cassatierechtspraak. Daarbij wordt vooral aandacht besteed aan de eerste belastingzaak die bij de Hoge Raad is aangebracht. Ook schetst de auteur de achtergronden van de raadsheren die zich over deze zaak hebben gebogen. Verder wordt onder meer ingegaan op de instelling van de belastingkamer van de Hoge Raad, die plaatsvond enkele jaren nadat cassatie in belastingzaken mogelijk was gemaakt.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. A.M.A. de Beer - Ondernemingsvermogen voor de BOR-AB: enkele knelpunten
Door de bedrijfsopvolgingsregeling voor aanmerkelijkbelangaandelen in de inkomstenbelasting en de schenk- en erfbelasting te funderen op de "objectieve onderneming" en "ondernemingsvermogen" in de zin van de inkomstenbelasting, heeft de wetgever uitsluitend reële bedrijfsopvolgingen willen faciliëren. Tevens wilde hij hiermee rechtsvormneutraliteit bereiken. Voor de bedrijfsopvolgingsregelingen mag het niet uitmaken of de onderneming als een persoonlijke onderneming wordt gedreven dan wel in de vorm van een vennootschap.
In deze bijdrage stelt de auteur het begrip "ondernemingsvermogen" in de bedrijfsopvolgingsregelingen voor aanmerkelijkbelangaandelen centraal. Onderzocht wordt of hiermee invulling wordt gegeven aan de doelstellingen van de faciliteiten.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. mr. dr. A.C.P. Bobeldijk - Valt een valutaresultaat op een dividendvordering onder de deelnemingsvrijstelling of niet?

Bij de uitkering van een dividend door een deelneming is de vraag vanaf welk moment in fiscale zin een vordering ontstaat en het koersresultaat op die vordering derhalve tot de fiscale winst moet worden gerekend. Op het moment van de sfeerovergang zal de vordering in vreemde valuta moeten worden omgerekend in euro's en vanaf dat moment zal de koersmutatie de fiscale winst beïnvloeden. In zijn bijdrage gaat prof. mr. dr. A.C.P. Bobeldijk in op de verschillende momenten die zich aandienen en welk moment naar zijn mening beslissend is. In zijn analyse besteedt hij aandacht aan het civiele recht, de dividendbelasting en de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Ook gaat hij specifiek in op een tweetal arresten van de Hoge Raad over een koersverlies op een dividendvordering.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Personeel verzaakt, werkgever geraakt?

Als een werknemer verwijtbaar fouten heeft gemaakt bij de vervulling van fiscale verplichtingen, rijst de vraag of deze aan de werkgever kan worden toegerekend. De Hoge Raad heeft in een recent arrest duidelijk gemaakt aansluiting te zoeken bij het strafrecht. Daar wordt een onderscheid gemaakt tussen de toerekening van de fouten en de vraag of de werkgever zelf een verwijt kan worden gemaakt. Dat het strafrecht niet leidt tot een zeer duidelijk kader, wordt door prof. mr. G.J.M.E. de Bont en mr. C. Hofman nader aan de orde gesteld.

Indirecte belastingen en vest-zak/broekzaktransacties: mijn vestzak, maar jouw broekzak?

In het recente arrest Skandia America herhaalde het HvJ dat er twee soorten "filialen" bestaan. Enerzijds zijn dit de "niet-zelfstandige filialen" en anderzijds de "zelfstandige bijkantoren". Deze laatste categorie kan volgens het HvJ zelfstandig economische activiteiten verrichten en als zodanig goederen geleverd krijgen, ook wanneer die goederen door het hoofdhuis worden geleverd. Dit doet de vraag rijzen of die levering kan dienen als (basis voor de) maatstaf van heffing voor de heffing van btw bij invoer als bedoeld in art. 2 lid 1 onderdeel d BTW-richtlijn, indien dat bijkantoor is gevestigd in de EU, maar het hoofdhuis daarbuiten. In deze bijdrage komt mr. G.J. van Slooten tot de conclusie dat de geldende bepalingen op het gebied van de douane-waarde zich daar niet tegen verzetten.

Aflevering: 7119 (5 november 2015)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

4