Op donderdag 3 december verschijnt nummer 7123. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Mr. M.H.C. Ruijschop - Verlanglijstje
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. dr. Q.W.J.C.H. Kok en prof. mr. R.J. de Vries - De Wet aanpassing fiscale eenheid

Onlangs is bij de Tweede Kamer het langverwachte wetsvoorstel ingediend waarmee de Nederlandse fiscale eenheid EU-proof moet worden gemaakt. In deze bijdrage bespreken de auteurs dit wetsvoorstel. Onder andere de volgende onderwerpen passeren de revue: betekenis en reikwijdte van de nieuwe begrippen "topmaatschappij" en "tussenmaatschappij", (de gevolgen die verbonden zijn aan) het moeten aanwijzen van één van de zusjes als moedermaatschappij van de zusjes fiscale eenheid, de consequenties die samenhangen met het overstappen van de ene fiscale-eenheidsvorm naar de andere fiscale-eenheidsvorm, de maatregelen die zijn voorgesteld om dubbele verliesneming te voorkomen, de samenloop van de Papillon fiscale eenheid enerzijds en de deelnemingsvrijstelling anderzijds, alsmede het ontbreken van duidelijkheid over hoe de Wet aanpassing fiscale eenheid moet worden toegepast op gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden voordat deze wet officieel in werking is getreden. Geconcludeerd wordt dat de Wet aanpassing fiscale eenheid weliswaar technisch goed in elkaar steekt, maar dat er toch diverse kritische kanttekeningen kunnen worden geplaatst.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

T.M. Vergouwen - De verdragsbestendigheid van de vermogensrendementsheffing

De Hoge Raad heeft in 2014 geoordeeld dat de vermogensrendementsheffing geen strijd oplevert met de goede verdragstrouw. In een vijftal verdragen beschikt Nederland echter niet over het volledige heffingsrecht over vermogenswinsten. Door het toch volledig in de heffing van de aandelen kan sprake zijn van strijd met de goede verdragstrouw.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. L.J.A. Pieterse - Boekbespreking

Een boekbespreking van ‘Tweehonderd jaar Rijksbelastingen' onder redactie van H. Vording. Verschenen bij Sdu Uitgevers, Den Haag 2015, 285 p.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. E.A. Visser en dr. J. Doornebal - Tegenspraak: fiscale jaarwinstbepaling
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Promovendus aan het woord

Op donderdag 17 december 2015 zal Sonja Dusarduijn promoveren aan de Tilburg University op het proefschrift `De rechtsfictie in de inkomstenbelasting. De fiscale kleur van het alsof'
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

De moeizame symbiose tussen lucratief belang en aanmerkelijk belang bij emigratie en overlijden

In deze bijdrage zal R.P.C. Cornelisse  nader ingaan op de verhouding tussen belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden en belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang in het geval sprake is van een door een belastingplichtige middellijk gehouden lucratief belang. In het bijzonder zal daarbij ingegaan worden op de gevolgen die optreden indien de houder van een lucratief belang emigreert dan wel (al dan niet na emigratie) overlijdt. In het kader van deze bijdrage zal met betrekking tot de situaties van emigratie en overlijden uitgegaan worden van de wetgeving na inwerkingtreding van de bepalingen (opgenomen in het voorstel van Wet "Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2016)) die wijziging aanbrengen in het huidige AB-regime. Deze bijdrage is als volgt opgebouwd. In het eerste onderdeel zal in algemene zin ingegaan worden op de verhouding tussen belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden en belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang bij een lucratief belang. In het tweede onderdeel zal het geval van emigratie worden besproken. In het derde onderdeel zal worden stilgestaan bij het overlijden van een belastingplichtige die middellijk een lucratief belang houdt. Ten slotte zal afgesloten met een conclusie.

Het arrest als praktijkhandleiding

Van de belastingkamer van de Hoge Raad mag worden verwacht dat hij bij het wijzen van arresten de fiscale praktijk zoveel mogelijk probeert te bedienen. Het verleden leert dat arresten – doordat zij onduidelijke rechtsoverwegingen of onvolledige oplossingen bevatten – discussies kunnen oproepen die de fiscale praktijk vele jaren lang ‘belasten'. Prof. dr. T.M. Berkhout en prof. dr. A.O. Lubbers hebben arresten in de winstsfeer die voor de praktijk belastend zijn (geweest), geïdentificeerd en gecategoriseerd. Mede aan de hand van lessen uit het verleden formuleren de auteurs aanbevelingen die erop zijn gericht het arrest als praktijkhandleiding te versterken.

Aflevering: 7123 (3 december 2015)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

3