Prof. dr. mr. P.G.H. Albert - Stop het navelstaren!
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. M.F. van Brummen en dr. J.H.M. Nieuwenhuizen - Verdragsrechtelijke twijfels bij voorgestelde emigratieregeling voor aanmerkelijkbelanghouders
Het Belastingplan 2016 bevat een aantal maatregelen die beogen de positie van emigrerende aanmerkelijkbelanghouders ingrijpend te wijzigen. Doelstelling van de voorgestelde maatregelen is het dichten van het emigratielek. Hierbij stellen de auteurs de vraag of er fiscaal-theoretisch sprake wel sprake is van een emigratielek. Voorts betogen zij dat er verdragsrechtelijk gerede twijfel is of de maatregelen het beoogde effect sorteren. Door een mogelijk onjuiste uitleg van de Staatssecretaris aan de verdragsrechtelijke aspecten van het wetsvoorstel, ontstaat rechtsonzekerheid. Het verdient naar de mening van de auteurs daarom aanbeveling dat de Staatssecretaris zijn stellingen nader onderbouwt.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Prof. mr. G.J.M.E. de Bont en mevr. mr. C. Hofman - Personeel verzaakt, werkgever geraakt?
Als een werknemer verwijtbaar fouten heeft gemaakt bij de vervulling van fiscale verplichtingen, rijst de vraag of deze aan de werkgever kan worden toegerekend. De Hoge Raad heeft in een recent arrest duidelijk gemaakt aansluiting te zoeken bij het strafrecht. Daar wordt een onderscheid gemaakt tussen de toerekening van de fouten en de vraag of de werkgever zelf een verwijt kan worden gemaakt. Dat het strafrecht niet leidt tot een zeer duidelijk kader, wordt in het artikel nader aan de orde gesteld.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Dr. D.A. Albregtse - Verschuiving lastendruk van arbeidsinkomen naar …?
Verslag van het vierde jaarcongres van het Scientific Institute for Research on Economics of Taxation (SIRET), gehouden op 11 september 2015 in Tilburg.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Promovendus aan het woord
Op donderdag 7 januari 2016 zal Frederik Boulogne promoveren aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift ‘Shortcomings in the EU Merger Directive'
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Het Unierechtelijke verdedigingsbeginsel: een update
In de periode 26 juni 2015 tot en met 13 november 2015 heeft de Hoge Raad in een achttal zaken arrest gewezen over het Unierechtelijke verdedigingsbeginsel. Het verdedigingsbeginsel staat daarmee volop in de belangstelling en belastingplichtigen doen er veelvuldig een beroep op. De zaken Kamino en Datema en Unitrading van het Hof van Justitie liggen nog vers in het geheugen. In dit artikel gaat mevr. mr. drs. A.E. Keulemans in op de recente jurisprudentie van vooral de Hoge Raad inzake het Unierechtelijke verdedigingsbeginsel. Aan de hand van een stappenplan wordt kort de algemene lijn besproken. Vervolgens wordt de recente jurisprudentie besproken en voor elke stap aangegeven of en zo ja welke nieuwe inzichten deze jurisprudentie biedt.
Nederland vaart zijn eigen (ram)koers; niet langer het braafste jongetje van de klas
In deze bijdrage behandelen D.E. van Sprundel en L.C. Touw de vraag of de voorgestelde handhaving van de vrijstelling voor de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 voor de belangrijkste Nederlandse zeehavens in strijd is met het EU-recht. Zij onderzoeken welke risico's de houding van de Nederlandse wetgever vanaf 1 januari 2016 voor de Nederlandse zeehavens met zich mee kan brengen. De auteurs hebben onder meer een rechtsvergelijkend onderzoek naar de vennootschapsbelastingplicht bij de havenbedrijven van Antwerpen en Hamburg verricht. De auteurs concluderen dat voor de voorgestelde wetgeving wordt voldaan aan de criteria omtrent staatssteun en dat, wanneer de tijdelijke vrijstelling wordt gehandhaafd, de havenbedrijven mogelijk een financieel risico lopen. Auteurs bepleiten echter dat sprake is van bestaande steun die niet terugbetaald zou moeten worden.