Op donderdag 17 december verschijnt nummer 7125. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Mr. M. Romyn - Hoe Wiebes een "Budgetneutrale" Box-3 bij elkaar fantaseert?
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. J.P.F. Slijpen - Tien jaar belastingrechtspraak in twee feitelijke instanties

In deze bijdrage kijkt de auteur als "direct betrokkene" terug op de invoering van belastingrechtspraak in twee feitelijke instanties. Hij bespreekt in het kort de periode die aan de invoering vooraf ging, de aanleiding van de invoering en de politieke besluitvorming. Vervolgens beschrijft hij de diverse aspecten van de invoering zelf, zowel bij de rechtbanken als bij de hoven, waaronder de personele en inhoudelijke keuzes die zijn gemaakt. Daarna behandelt hij de evaluaties van de invoering van twee feitelijke instanties en enkele recente ontwikkelingen bij de rechtbanken, de hoven en de HR.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. P.A.G.M. Cools - Herstructurering van de bestuursrechtspraak: kruisbestuiving of kunstmatige inseminatie?

Je komt thuis en krijgt de vraag: "Wat heb je vandaag gedaan op de Dag van de Belastingrechtspraak?" Antwoord: "Gestemd over kruisbestuiving of kunstmatige inseminatie!" (aldus de Belgische poppenspeler die voor het vermaak op de Dag van de Belastingrechtspraak zorgde). Zo kun je het ook bezien. Als het antwoord wordt betrokken over het samengaan van de CRvB en de gerechtshoven komt een en ander in een ander daglicht te staan. In zijn verhaal heeft de auteur de ontwikkeling geschetst over de discussie over de al langlopende discussie over de herstructurering van de bestuursrechtspraak. Opmerkelijke redeneringen daaromtrent zijn de revue gepasseerd. Een van de resultaten van die discussie is het voornemen van het Kabinet om de CRvB samen te voegen met de vier gerechtshoven. Tegen de achtergrond van de discussie kun je die samenvoeging als een kunstmatige inseminatie zien. Als men over die discussie heen stapt (en waarom niet; de beslissing is immers pertinent aan de wetgever), dan kan die samenvoeging tot een grote kruisbestuiving leiden, zowel op het terrein van het formele recht als het materiële recht. Bovendien zijn de rechtsvorming en de rechtseenheid met die samenvoeging zeer gediend. Kortom, samenvoeging CRvB en de gerechtshoven = kunstmatige inseminatie (maar dat is niet aan de rechterlijke macht) én bovenal een grote kruisbestuiving.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. dr. T.M. Berkhout  en prof. dr. A.O. Lubbers - Het arrest als praktijkhandleiding

Van de belastingkamer van de Hoge Raad mag worden verwacht dat zij bij het wijzen van arresten de fiscale praktijk zo veel mogelijk probeert te bedienen. Het verleden leert dat arresten – doordat zij onduidelijke rechtsoverwegingen of onvolledige oplossingen bevatten – discussies kunnen oproepen die de fiscale praktijk vele jaren lang "belasten". De auteurs hebben arresten in de winstsfeer die voor de praktijk belastend zijn (geweest), geïdentificeerd en gecategoriseerd. Mede aan de hand van lessen uit het verleden formuleren de auteurs aanbevelingen die erop zijn gericht het arrest als praktijkhandleiding te versterken.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. L.J.A. Pieterse - Belastingrechtspraak in twee feitelijke instanties

Verslag van de ‘Dag voor de belastingrechtspraak 2015', gehouden op vrijdag 27 november 2015, te Utrecht.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Promovendus aan het woord

Op maandag 21 december 2015 zal mevr. mr. K.M.L.L. van de Ven promoveren aan de Universiteit Maastricht op haar proefschrift `Giften, schenkingen en schenkbelasting. Een rechtsvergelijking met België vanuit Nederlandse optiek'.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

De moeizame symbiose tussen lucratief belang en aanmerkelijk belang bij emigratie en overlijden

In deze bijdrage zal R.P.C. Cornelisse nader ingaan op de verhouding tussen belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden en belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang in het geval sprake is van een door een belastingplichtige middellijk gehouden lucratief belang. In het bijzonder zal daarbij ingegaan worden op de gevolgen die optreden indien de houder van een lucratief belang emigreert dan wel (al dan niet na emigratie) overlijdt. In het kader van deze bijdrage zal met betrekking tot de situaties van emigratie en overlijden uitgegaan worden van de wetgeving na inwerkingtreding van de bepalingen (opgenomen in het voorstel van Wet "Wijziging van enkele belastingwetten en enige andere wetten (Belastingplan 2016)) die wijziging aanbrengen in het huidige AB-regime. Deze bijdrage is als volgt opgebouwd. In het eerste onderdeel zal in algemene zin ingegaan worden op de verhouding tussen belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden en belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang bij een lucratief belang. In het tweede onderdeel zal het geval van emigratie worden besproken. In het derde onderdeel zal worden stilgestaan bij het overlijden van een belastingplichtige die middellijk een lucratief belang houdt. Ten slotte zal afgesloten met een conclusie.

De (on)mogelijkheid van het navorderen over eerder verjaarde jaren

De Belastingdienst tracht door middel van art. 66 lid 3 SW reeds verjaarde gevallen weer in de heffing te betrekken. Gevallen waarbij in het verleden geen aangifte, geen volledige aangifte of een onjuiste aangifte erfbelasting is gedaan met betrekking tot een bestanddeel dat in het buitenland werd/wordt gehouden of is opgekomen. Echter, in deze gevallen was de oorspronkelijke navorderings-/verjaringstermijn van 12 jaar vóór de invoering van art. 66 lid 3 SW per 1 januari 2012 reeds verlopen. Zorgt de onbeperkte navorderingstermijn van art. 66 lid 3 SW er dan toch weer voor dat de inspecteur over deze bestanddelen kan navorderen? In dit artikel besteedt mr. J.D. Baron hier aandacht aan.

Aflevering: 7125 (17 december 2015)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

2