Op donderdag 11 februari verschijnt nummer 7131. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis - Schaf dat dga-pensioen in eigen beheer nu eindelijk eens af!!
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. D.E. van Sprundel en L.C. Touw - Nederland vaart zijn eigen (ram)koers; niet langer het braafste jongetje van de klas

In deze bijdrage behandelen de auteurs de vraag of de voorgestelde handhaving van de vrijstelling voor de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 voor de belangrijkste Nederlandse zeehavens in strijd is met het EU-recht. Zij onderzoeken welke risico's de houding van de Nederlandse wetgever vanaf 1 januari 2016 voor de Nederlandse zeehavens met zich kan brengen. De auteurs hebben onder meer een rechtsvergelijkend onderzoek naar de vennootschapsbelastingplicht bij de havenbedrijven van Antwerpen en Hamburg verricht. Zij concluderen dat als voor de voorgestelde wetgeving wordt voldaan aan de criteria omtrent staatssteun en wanneer de tijdelijke vrijstelling wordt gehandhaafd, de havenbedrijven mogelijk een financieel risico lopen. De auteurs bepleiten echter dat in ieder geval sprake is van bestaande steun die niet terugbetaald zou moeten worden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. drs. M. Beudeker en prof. mr. A.J.A. Stevens - Update CV-Besluit en FGR-Besluit: Versoepeling van het ­toestemmingsvereiste!?!

Op 24 december 2015 is een nieuw besluit gepubliceerd inzake het zogeheten "toestemmingsvereiste" bij commanditaire vennootschappen (CV en hierna het CV-Besluit). In samenhang met de publicatie van het nieuwe CV-Besluit is er tevens op dezelfde datum een gewijzigd besluit gepubliceerd inzake het fonds voor gemene rekening (FGR en hierna het FGR-Besluit). Waar de (fondsen)praktijk, en wij met name zelf ook, hadden gehoopt op een flexibelere interpretatie van het toestemmingsvereiste (en bij voorkeur een afschaffing daarvan) – met als (neven)doel om het Nederlandse vestigingsklimaat ook voor de fondsenpraktijk (inclusief werkgelegenheid) te behouden en te versterken – bevat het CV-besluit helaas maar enkele (minder vergaande) versoepelingen. De belangrijkste en meest behulpzame versoepeling in het CV-Besluit is dat bij zogeheten "stapelstructuren" een "enkelvoudig" toestemmingsvereiste ook volstaat. Echter, bij nader inzien roept deze versoepeling toch nog enige vragen en onduidelijkheden op. In deze bijdrage gaan de auteurs in op het toestemmingsvereiste bij de CV en het FGR.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mevr. mr. M.M.W.D. Merkx - Haagse rechtsbetrekking versus Luxemburgse beschikkingsmacht

De auteur signaleert in dit artikel een verschil tussen de benadering van het Hof van Justitie van de Europese Unie en de Hoge Raad wanneer het gaat om de vraag wie de afnemer van de prestatie is bij leveringen van goederen in de BTW. Het Hof van Justitie acht de beschikkingsmacht bepalend en de Hoge Raad de rechtsbetrekking. Vervolgens analyseert zij of dit verschil in benadering ook kan leiden tot een andere afnemer van de prestatie.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek  Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Integriteit is prioriteit: 10 keer een WWFT-rariteit

Volgens mr. C. Hofman en S. Quayoumi is er nog meer dan genoeg werk aan de winkel als het gaat om verduidelijking van bepalingen uit de WWFT. De informatievoorziening rondom de wet is chaotisch. Alle overheidsinstellingen die op de naleving van deze wet toezien, hanteren eigen richtlijnen en handleidingen, met uiteenlopende (soms zelfs conflicterende) interpretaties van de wet. Enkele "WWFT-rariteiten" worden in dit artikel aan de orde gesteld. Gezien het verschuiven van de opsporingscapaciteit naar de witwasbestrijding, wordt fiscalisten geadviseerd op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in WWFT-land en vooral zorgvuldig te zijn voor wat betreft de documentatie.

Holdings en btw: ondernemerschap, aftrekrecht en fiscale eenheid

De holding heeft in de btw een lastige positie. De holding is namelijk niet altijd btwondernemer, waardoor btw op de holding blijft rusten. Recentelijk is er Europese en nationale jurisprudentie gewezen die betrekking heeft op de positie van de holding. In dit artikel gaat mevr. mr. drs. M. Chin-Oldenziel in op de actuele problematiek ter zake van btw-ondernemerschap, recht op aftrek en toetreding tot de fiscale eenheid. De holding zal de gemoederen nog bezig houden, omdat het laatste woord hierover nog niet is gezegd.
 

Aflevering: 7131 (11 februari 2016)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

1