Op donderdag 21 april verschijnt nummer 7141. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Th.J.M. van Schendel - Systematische en duidelijke overcompensatie
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. mr. G.T.K. Meussen en mr. drs. C.M. Dijkstra - De crisisheffing over 2012 en 2013, heeft het doel de middelen geheiligd?

Op 29 januari 2016 heeft de Hoge Raad arresten inzake de crisisheffing 2012 en 2013 gewezen. Een beroep door de belanghebbenden op het gelijkheidsbeginsel (art. 14 EVRM respectievelijk art. 26 IVBPR) en het ongestoord genot op eigendom (art. 1 EP EVRM) ving daarbij bot bij het hoogste rechtscollege. Met name met betrekking tot de materiële terugwerkende kracht van de regeling, is dit curieus te noemen. Een gemiste kans, waarbij de rechtsbescherming op de toch komt te staan. Voor auteurs reden te meer om de arresten kritisch tegen het licht te houden en te staven aan de door het EHRM gewezen jurisprudentie. De auteurs vinden dat de arresten een sfeer van ‘niet willen' uitademen en niet in lijn met het EVRM zijn, in weerwil van wat de Hoge Raad beweert. Auteurs menen dan ook dat de weg naar Straatsburg open ligt.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Dr. A.H. Bomer en prof. dr. H.W.M. van Kesteren - Transfer Pricing en BTW

In deze bijdrage gaan de auteurs in op de vraag of aanpassingen die geschieden met het oog op de transfer pricing regels in de vennootschapsbelasting invloed hebben op het uiteindelijke bedrag dat aan btw moet worden voldaan. De heffingen leven – gezien hun eigen doelstellingen en uiteenlopende momenten waarop de belastbaarheid wordt vastgesteld - behoorlijk langs elkaar heen. Dit neemt niet weg dat onder omstandigheden een transfer pricing correctie voor de vennootschapsbelasting een zodanige vorm aanneemt dat kan worden gesteld dat de transactiewaarde van de desbetreffende belastbare handeling (voor de btw) eveneens aanpassing behoeft.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. L.J.A. Pieterse - Boekbespreking

Een boekbespreking van ‘Afgezonderde particuliere vermogens. Onderzoek naar de rechtsfiguur afgezonderd particulier vermogen in het Nederlandse fiscale recht' van F.H.G. Biemans. Verschenen bij Kluwer, Deventer 2015, 217 p.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

De pseudo-eindheffing bij een excessieve vertrekvergoeding, een excessieve heffing geëvalueerd

Momenteel is de wet Belastingheffing excessieve beloningsbestanddelen onderwerp van evaluatie. Vooruitlopend op deze evaluatie zal deze bijdrage stil staan bij een specifiek onderdeel van deze wet, te weten de pseudo-eindheffing bij vertrekvergoedingen zoals opgenomen in artikel 32bb van de Wet op de loonbelasting 1964. Allereerst zal de historie van deze bepaling geschetst worden gevolgd door het wettelijke kader van de regeling. Vervolgens zullen knelpunten worden geschetst zoals deze in de praktijk worden ervaren met daarbij relevante jurisprudentie. De bijdrage sluit af met de conclusie en aanbevelingen van drs. M. Kleine Kalvenhaar om de bepaling meer te laten aansluiten bij het doel van de regeling.

De opvolger van de VAR: een politieke wolf in schaapskleren?

Met ingang van 1 mei 2016 vervalt de VAR en treedt de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties in werking. In deze bijdrage gaat mr. E. Swaving Dijkstra in op de opvolger van de VAR en diens rol als beleidsinstrument
 

Aflevering: 7141 (21 april 2016)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

1