Op donderdag 12 mei verschijnt nummer 7144. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. mr. R.J. de Vries en mr. G.I. van Eijk - Voortgang van de Wet aanpassing fiscale eenheid

Naar aanleiding van enkele van belang zijnde aanpassingen en verduidelijkingen van de Wet aanpassing fiscale eenheid ten opzichte van het oorspronkelijk wetsvoorstel bespreken de auteurs de volgende onderwerpen: (i) de twee verschillende regimes die voor Papillon en zusjes fiscale eenheden gaan gelden, (ii) de continuering en beëindiging van zusjes fiscale eenheden in geval van herstructureringen, (iii) zusjes fiscale eenheden met Nederlandse vaste inrichtingen die worden gestaakt en (iv) de aangepaste onderworpenheidseis voor top- en tussenmaatschappijen en de uitstraling van die aanpassing naar art. 3 Besluit fiscale eenheid 2001. De bijdrage wordt afgerond met een overzicht van de conclusies.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mevr. mr. dr. M.M.W.D. Merkx en mr. K. Verburg -  In het web van WebmindLicenses: dubbele heffing bij misbruik van recht?

In het arrest-WebMindLicenses gaat het Hof van Justitie in op de toepassing van misbruik van recht in een situatie waarin meer dan één lidstaat is betrokken. De auteurs bespreken aan de hand van dit arrest de omstandigheden waaronder sprake is van misbruik van recht in grensoverschrijdende situaties en de gevolgen indien misbruik wordt geconstateerd.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. L.J.A. Pieterse -  Boekbespreking

Een boekbespreking van ‘Bij nader inzien' van M.J. Borgers. Verschenen bij Wolters Kluwer, Deventer 2016, 53 p.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. mr. G.J.M.E. de Bont – Tegenspraak: Moraal is normaal
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. L.E.C. Neve - Tegenspraak: Ook Staten zelf hebben verantwoordelijkheid
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Hoe effectief is de modified nexus approach in EU verband?

In het kader van het BEPS project hebben de OESO landen (waaronder Nederland) zich gecommitteerd om hun winstbelastingregimes voor immateriële activa (zoals de innovatiebox) in lijn te brengen met de modified nexus approach. De Europese Commissie heeft hier inmiddels ook op aangedrongen en heeft dwingende maatregelen aangekondigd indien implementatie niet op korte termijn volgt. De modified nexus approach bevat echter een opvallende (en bewuste?) lacune, daar deze geen drempel lijkt op te werpen voor het uitvoeren van speur- en ontwikkelingswerk in vaste inrichtingen (VI's). In deze bijdrage analyseert A.W. Ravelli LLM of de EU verdragsvrijheden toestaan dat deze lacune gedicht wordt door EU lidstaten die dit wenselijk achten en welke gevolgen dit heeft voor de effectiviteit van de modified nexus approach en wat dit betekent voor de effectiviteit van de modified nexus approach in EU verband.

Over transacties in het kapitaalverkeer binnen de context van een ‘Papillon fiscale eenheid': echt of virtual reality? (Deel 1)

In het kader van de ‘Papillon fiscale eenheid' bestaan twee fiscale waarheden die elkaar lijken uit te sluiten, te weten fiscale non-existentie wegens de resultaten- en vermogensconsolidatie binnen die eenheid versus de totaalwinstconceptie in combinatie met (i) het nieuw voorgestelde art. 13, lid 18, en (ii) het gegeven dat de fiscale eenheid (en dus ook de ‘Papillon fiscale eenheid') derdenwerking ontbeert. Tegen die achtergrond behandelen Prof. mr. R.J. de Vries en mr. G.I. van Eijk in twee bijdragen die één geheel vormen, welke consequenties zijn verbonden aan transacties in het kapitaalverkeer die verlopen via de zichtbare aandeelhoudersrelaties met de niet-gevoegde tussenmaatschappij in de context van de ‘Papillon fiscale eenheid'. Geconstateerd wordt dat verkapte winstuitdelingen en informele kapitaalstortingen binnen deze fiscale-eenheidsvariant VPB-technisch – namelijk via de niet-gevoegde tussenmaatschappij – in aanmerking moeten worden genomen. Daarbij wordt onder meer aandacht besteed aan de liquidatieverliesregeling, art. 10, lid 1, Besluit fiscale eenheid 2003 en een vergelijking gemaakt met de fiscale eenheid die is gevormd met een buitenlandse dochtervennootschap die via haar Nederlandse vaste inrichting deelneemt aan deze combinatie. De bijdrage wordt afgesloten met een aantal samenvattende conclusies.

Aflevering: 7144 (12 mei 2016)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

0