Op donderdag 4 augustus verschijnt nummer 7153. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. J.P. Boer - BOR-reparatie: een idee-fixe
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Dr. J.C.K.W. Bartel - Langlevenrisico

Onder deze titel heb ik in 2012 in het liber amicorum voor Ben Verhoeven een bijdrage geschreven die aansloot aan bij discussies die ik met Ben aan de Fiscale tafel van De Witte heb gevoerd over de pensioenen die aan directeuren-grootaandeelhouders van besloten vennootschappen (dga) zijn toegekend en in eigen beheer worden gehouden. Sinds de aanbieding van het liber amicorum aan Ben is het onderbrengen van een pensioen in eigen beheer door ter zake ingenomen standpunten van de Belastingdienst de facto geblokkeerd. Het is duidelijk geworden dat voor het deblokkeren eerst een weg gevonden moet worden om die standpunten van de Belastingdienst aan de belastingrechter te kunnen voorleggen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. M. Soltysik - Het vaststellen van BTW-belastbare prestaties bij niet kostendekkende vergoedingen: Het wordt steeds ingewikkelder

In deze bijdrage is onderzocht in hoeverre de hoogte van de vergoeding een rol speelt bij het vaststellen van btw-belastbare prestaties. Met name de Europese arresten Gemeente Borsele, Lajvér en Gemeente Woerden spelen daarbij een belangrijke rol. Tevens wordt aandacht besteed aan de vraag in hoeverre de benadering die uit de Europese jurisprudentie kan worden ontleend, gevolgen heeft voor leerlingenvervoer, gehandicaptenvervoer en btw-modellen met schoolgebouwen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

M.P. Weterings MSc en mevr. mr. A.E.J. Hijkoop - Verslag van de 8ste NOB Rondetafelbijeenkomst Europees Fiscaal Recht ‘EU-Actieplan'

Verslag van de 8ste NOB Rondetafelbijeenkomst Europees Fiscaal Recht ‘EU-Actieplan', gehouden op 3 en 4 maart 2016 te Slot Zeist.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Het dispositievereiste in het belastingrecht

Het ‘dispositievereiste' is een noodzakelijke voorwaarde voor belastingplichtigen om in rechte te beschermen vertrouwen aan inlichtingen te kunnen ontlenen. Het blijkt echter onduidelijk wanneer sprake is van de vereiste ‘schade naast de wettelijk verschuldigde belasting'. Mr. drs. T.A. Cramwinckel betoogt dat uit de definitie van de Hoge Raad een methode kan worden gereconstrueerd waarmee het dispositievereiste kan worden getoetst. Dit leidt tot een model dat is gebaseerd op de fiscale jurisprudentie, de ratio van het dispositievereiste en diens bestuursrechtelijke ‘origine'. Dit model maakt het mogelijk de lijn in de rechtspraak beter te begrijpen.

De betaalde tipgever: een fiscaal Fremdkörper

Op 18 december 2015 heeft de Hoge Raad arrest gewezen in de roemruchtige tipgeverszaak. Anders dan Hof Arnhem achtte de Hoge Raad de onterechte volharding van de inspecteur om zijn tipgever geheim te houden, niet een zodanige schending van de goede procesorde dat de opgelegde aanslagen zouden moeten worden vernietigd. Verwijzing naar Hof Den Bosch volgde. In deze bijdrage onderzoekt de auteur het Nederlandse tipgeversbeleid om vervolgens het arrest kritisch te beschouwen. Mr. drs. C.M. Dijkstra plaatst zowel vraagtekens bij de wenselijkheid van betaalde tipgevers alsmede bij het arrest en schaart zich achter de uitspraak van Hof Arnhem.
 

 

Aflevering: 7153 (4 augustus 2016)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

1