Op donderdag 16 februari verschijnt nummer 7179. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Mevr. mr. C. Hofman en mevr. L.C.J. Theuns LL.M. - Psychische en fysieke disculpatiegronden ten aanzien van inlichtingenverplichtingen; met één been in het graf?

Fysieke en psychische disculpatiegronden blijken, als het gaat om verplichtingen gebaseerd op de AWR of de Invorderingswet 1990 zelden geaccepteerd te worden. In de meeste gevallen oordeelt een rechter dat de belastingplichtige, overlegde doktersverklaringen en -recepten ten spijt, een derde had behoren in te schakelen om zijn zaken waar te nemen. Hoe moet psychische of fysieke ellende - ongrijpbaar en intrinsiek zo menselijk - worden gevat in een juridisch kader? De Hoge Raad lijkt hiertoe een poging gedaan te hebben. De vraag die de auteurs proberen te beantwoorden is de volgende: "Heeft de Hoge Raad op 13 november 2015 een eenduidig, werkbaar en rechtvaardig regelgevend kader geschapen voor wat betreft disculpatiegronden bij inlichtingenverplichtingen voor belastingplichtigen?"
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. mr. O.C.R. Marres - Deelnemingsrente en (kwalificerende) verkrijgingsprijs (deel II)

Dit is deel II van een tweeluik over de toepassing van art. 13l Wet VPB 1969. In deel I werd ingegaan op de vaststelling van de in aanmerking te nemen verkrijgingsprijs op de voet van de in art. 13l Wet VPB 1969 gestelde regels. In dit deel gaat de auteur in op de regels over de bepaling van de verkrijgingsprijs die zijn gesteld in het Besluit aftrekbeperking bovenmatige deelnemingsrente.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. J. Sanders - Tarieftumult ‘geneesmiddelen' dwingt tot herbezinning

Nu de Hoge Raad tandpasta's en zonnebrandmiddelen voor de BTW heeft aangemerkt als geneesmiddel, is de verwarring rond het verlaagde tarief op geneesmiddelen compleet. Het arrest zet de deur open voor de toepassing van het verlaagde tarief op andere aan gezondheid gerelateerde producten die geen geneesmiddelen zijn. Een "recast" van het verlaagde tarief op geneesmiddelen is hoognodig om te zorgen dat alleen de middelen die de wetgever op het oog heeft delen in het verlaagde tarief.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Promovendus aan het woord

Op donderdag 23 februari 2017 zal Marion M. Kors promoveren aan de Radboud Universiteit te Nijmegen op het proefschrift ‘Pleitbaar standpunt in het fiscale boete- en strafrecht'
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

RECTIFICATIE
In WFR 7174 is een verkeerde versie van het artikel 'Certificeren van vermogen' van mr. P.W. Hofman en mevr. mr. S. Singh (WFR 2017/9) gepubliceerd. In de Navigator is inmiddels de juiste versie van het artikel opgenomen.

Nieuwe plannen voor btw en e-commerce: eenvoudig, neutraal en minder verlies aan belastinginkomsten?

Op 1 december 2016 presenteerde de Europese Commissie haar toekomstplannen ten aanzien van btw en e-commerce in vier voorstellen tot aanpassing van de Btw-richtlijn, Btw-uitvoeringsverordening en de verordening voor administratieve samenwerking en voorkoming van btw-fraude. Mw. mr. dr. M.M.W.D. Merkx bespreekt in dit artikel de belangrijkste aspecten van deze voorstellen.

Gemeentelijke grondposities: ‘rigoureus afboeken naar marktwaarde'

Met de belastingplicht voor overheidsbedrijven vanaf 1 januari 2016 hebben gemeenten en andere overheidsbedrijven de aard en omvang van hun fiscale onderneming voor de vennootschapsbelasting vastgesteld. Ze kunnen nu de balans gaan opmaken van de fiscale gevolgen van het eerste belastingjaar. Dat geldt ook voor de grondbedrijven die het gemeentelijke grondbeleid uitvoeren en als (onderdeel van) een fiscale onderneming worden aangemerkt. Mede als gevolg van de economische crisis is de grondexploitatie voor veel gemeenten een zware verliespost die doorwerkt in de gemeentelijke begroting. De Raad voor de financiële verhoudingen schat de verliezen over de periode 2010-2018 op totaal 6 miljard euro en raad schetst een aantal oplossingsrichtingen, waaronder het ‘rigoureus afboeken naar marktwaarde'. Een mogelijk gevolg van het afwaarderen van grond is dat bij gunstige marktontwikkeling de gemeente in de toekomst weer winst kan boeken op de grondexploitatie. ‘Een neveneffect is dat de gemeente over de winst straks wel vennootschapsbelasting moet betalen. Een gemeente dreigt zich daarmee indirect zelf te benadelen.'
Prof. dr. T.M. Berkhout en dr. mr. J.M. van der Heijden RA behandelen twee actuele vraagstukken in de praktijk rond de fiscale overgang van grondexploitaties en grondposities van gemeentelijke grondbedrijven naar de belaste sfeer. Zij concluderen dat bepaalde, soms stellig geformuleerde opvattingen in de praktijk fiscaaltechnisch niet altijd houdbaar zijn.

Aflevering: 7179 (16 februari 2017)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

0