Op donderdag 23 februari verschijnt nummer 7180. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Mevr. prof. dr. S.J.C. Hemels - Evaluatie ANBI en giftenaftrek: handhaving verbeteren reëel alternatief voor afschaffing

Op 27 januari 2017 heeft de Staatssecretaris van Financiën de evaluaties van de giftenaftrek en de praktijk rondom ANBI's en SBBI's zonder kabinetsreactie naar de Tweede Kamer gestuurd. Het ministerie van Financiën koerst al sinds 2010 aan op afschaffing van de giftenaftrek. Deze evaluaties zullen dat niet anders maken, al lijkt het rapport van Dialogic het afschaffen van de giftenaftrek af te raden. Dit artikel besteedt aandacht aan deze evaluatierapporten en hun voorgeschiedenis en onderzoekt of de technische en handhavingsproblemen van de Belastingdienst niet op een meer proportionele wijze kunnen worden opgelost dan door afschaffing van de giftenaftrek en andere ANBI-faciliteiten. Hierbij bespreekt de auteur praktijkervaringen in andere landen met een vooringevulde aangifte en giftenaftrek. De Nederlandse belastingdienst kan de buitenlandse voorbeelden gebruiken om zijn handhavingsproblemen op te lossen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. M.W.C. Soltysik en mr. dr. A.E. Spiessens - De bezwarende titel en onzekere betalingen in de BTW

In deze bijdrage wordt door de auteurs het antwoord behandeld op de vraag in hoeverre de bezwarende titel ontbreekt, als het verschuldigd worden van een betaling afhankelijk is van een bepaald te behalen resultaat. Nadat de Europese jurisprudentie omtrent een bezwarende titel en onzekere betalingen in de BTW is behandeld, waaronder het zogenoemde Baštová-arrest (C-432/15), wordt nader ingegaan op enkele veel voorkomende situaties waarvoor deze Europese jurisprudentie gevolgen zou kunnen hebben, waaronder no-cure-no-pay-prestaties. Verder komt aan de orde hoe deze Europese jurisprudentie zich verhoudt tot het neutraliteitsbeginsel, de BTW als algemene verbruiksbelasting, de economische realiteit en het nuttig effect van de Btw-richtlijn.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. mr. G.T.K. Meussen en mevr. drs. D.G. Schraa - Het verschil tussen een verplichte en een vrijwillige afwaardering van een bedrijfsmiddel naar lagere bedrijfswaarde

Een reactie op "Hoe aanmerkelijk en duurzaam zijn ‘aanmerkelijk en tevens duurzaam'?" van prof. dr. T.M. Berkhout (WFR 2016/198). Met naschrift van prof. dr. T.M. Berkhout.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

RECTIFICATIE
In WFR 7179 is in het artikel ‘Psychische en fysieke disculpatiegronden ten aanzien van inlichtingenverplichtingen; met een been in het graf?' van mevr. mr. C. Hofman en mevr. L.C.J. Theuns LL.M (WFR 2017/38) bij de opmaak van het stroomschema een fout geslopen. In deze aflevering is op blz. 284 het juiste stroomschema opgenomen. In de online aflevering op Navigator is het juiste stroomschema gepubliceerd.

De Hoge Raad en de fiscale wetgever: in gesprek, verbinding verbroken of assistentie van een telefoniste nodig? De Italiaanse Telecomzaak

Ruim een jaar na diens uitspraak in de zogenoemde Mauritiuszaak, heeft de Hoge Raad op 8 juli 2016 opnieuw een richtingbepalend arrest gewezen over art. 10a van de Wet Vpb. 1969. In het zogenoemde Telecomarrest zijn de bakens uitgezet ten aanzien van (onder meer) de (on)zakelijkheid van het inzetten van een Nederlandse belastingplichtige ter uitvoering van bepaalde (groeps)transacties alsmede ter bepaling van de feitelijke (groeps)crediteur. Enerzijds heeft de Hoge Raad met dit arrest veel onduidelijkheid omtrent de interpretatie van de tegenbewijsregelingen van art. 10a, lid 3, Wet Vpb. 1969 weggenomen, anderzijds geeft de beslissing van de Hoge Raad aanleiding tot nieuwe rechtsvragen. In deze beschouwing gaan prof.dr. R.P.C.W.M. Brandsma en J.I. van Leeuwen LL.M in op de betekenis van het Telecomarrest voor deze tegenbewijsregelingen.

ANBI's en commerciële activiteiten: the neverending story

De vraag in hoeverre algemeen nut beogende instellingen commerciële activiteiten mogen verrichten zonder statusverlies blijft de gemoederen bezig houden. Op 25 november 2016 heeft de Hoge Raad belangrijke arresten gewezen die ingaan op deze materie. M.M.F.J. van Bakel MSc. en mevr. mr. S.A.M. de Wijkerslooth-Lhoëst becommentariëren de arresten. Zij achten het teleurstellend dat de Hoge Raad niet over alle in de praktijk gerezen vragen duidelijkheid heeft geboden en doen een voorstel hoe het beleid naar aanleiding van deze arresten moet worden ingevuld.

Aflevering: 7180 (23 februari 2017)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

0