Op donderdag 23 maart verschijnt nummer 7184. Dit nummer bevat een Thema met als titel: Common (Consolidated) Corporate Tax Base (CCTB en CCCTB). In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. P.H.J. Essers - Voorwoord
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. dr. J.L. van de Streek - De geherlanceerde CCTB/CCCTB-voorstellen; nu wél een schot in de roos?

De auteur gaat in op de slagingskansen voor de twee nieuwe voorstellen. Daarnaast gaat hij in op de verdeelsleutel in het CCCTB-stelsel en met name op het nog steeds ontbreken van immateriële activa in deze verdeelsleutel.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. dr. P.H.J. Essers - De stiefmoederlijke behandeling van IAS/IFRS in het CCTB-voorstel

De auteur geeft in zijn bijdrage antwoord op de vraag wat de reden zou kunnen zijn dat de Europese Commissie bestaande financiële accountingstandaarden niet alleen weigert als basis voor het CCTB-winstbegrip, maar er ook van afziet om IAS/IFRS als uitgangspositie of startpositie voor het CCTB-winstbegrip te gebruiken. Vervolgens komen de gevolgen van deze keuze aan bod en wordt een alternatief stelsel voorgesteld, waarin alleen op IAS/IFRS wordt teruggevallen als zowel de in het CCTB-voorstel opgenomen definities en specifieke bepalingen als de algemene uitgangspunten en beginselen van de CCTB zoals verwoord in de preambule/considerans geen oplossing bieden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof.mr dr R. Russo - Een aantal specifieke winstbepalingen in het CCTB-voorstel nader bezien

De auteur gaat nader in op enkele specifieke bepalingen met betrekking tot de belastinggrondslag in het CCTB-voorstel. Daarbij maakt hij een vergelijking met het vorige voorstel uit 2011 en indien mogelijk met het Nederlandse fiscale systeem en met IAS/IFRS. Hij is vooral kritisch over de instrumentalistische aftrek voor groei en investeringen en de onderzoeks- en ontwikkelingsaftrek.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. dr. D.R. Post - (Grensoverschrijdende) verliescompensatie onder de voorgestelde C(C)CTB

De auteur besteedt in zijn artikel aandacht aan de regels voor (grensoverschrijdende) verliescompensatie in de voorgestelde CCTB en CCCTB. Hij wijst op de "robuuste vormgeving" van de voorgestelde regels, waardoor er vele vragen rijzen. Dit springt het meest in het oog bij de voorgestelde antimisbruikbepaling van art. 41 lid 3 CCTB-voorstel. Ook ten aanzien van de tijdelijke regeling voor inhaal en aftrek van verliezen komen nog diverse vraagpunten op, vooral over de behandeling van definitief geleden verliezen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mevr. mr. I.M. de Groot - Concernbepalingen in de Common (Consolidated) Corporate Tax Base

De auteur behandelt de concernbepalingen in de beide voorstellen. Ten opzichte van het CCCTB-voorstel uit 2011 zijn de deelnemingsvrijstelling, switch-overbepaling en CFC-regels significant gewijzigd. Zij wijst op de belangrijke verschillen met de reeds aangenomen anti-ontgaansrichtlijn (ATAD). Voorts is opmerkelijk dat de Europese Commissie wederom een (strikte) switch-overbepaling voorstelt, ondanks het feit dat deze de finale ATAD niet heeft gehaald. Douma gaat ten slotte in op de internationale aspecten van de C(C)CTB.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. mr. S.C.W. Douma - Internationale aspecten van de C(C)CTB
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

De "Brexit": een uitgelezen kans voor Nederland als fondsenland!

Nederland is de afgelopen jaren regelmatig als vestigingsplaats voor investeringsfondsen gepasseerd door andere landen, waarbij de verschillende obstakels rondom de toestemmingsvereisten voor de Nederlandse commanditaire vennootschap (hierna: "CV") een rol hebben gespeeld. Dankzij de aanstaande Brexit is er nu echter een uitstekende mogelijkheid gekomen voor Nederland om zichzelf weer op de kaart te zetten als fondsenland. In dit kader zouden de toestemmingsvereisten voor de CV dienen te worden afgeschaft dan wel aangepast, zodat de populariteit van de CV toeneemt en het Nederlandse vestigingsklimaat voor de fondsenpraktijk wordt versterkt. In deze bijdrage lichten mr. drs. M. Beudeker en mr. drs. W.I.M. van der Leij toe hoe deze aanpassingen doorgevoerd zouden kunnen worden in samenhang met de modernisering van het civiele personenvennootschapsrecht. Een bijkomend voordeel van het aanpassen van de toestemmingsvereisten voor de CV is dat ook hybride mismatches veelal zullen worden voorkomen en dat is juist ook weer in lijn met de voorstellen vanuit de OESO en Europa.

Tweetrapsmaking/tweetrapsschenking (fideï-commis) en aanmerkelijk belang

In deze bijdrage besteedt R.P.C. Cornelisse aandacht aan de gevolgen in het kader van de aanmerkelijkbelangregeling van zogenoemde tweetrapsmakingen en tweetrapsschenkingen.

 

Aflevering: 7184 (23 maart 2017)

WFR: Weekblad previews

Producten: WFR-signaleringen

6