Dr. J.H.M. Arts - Wat er mis is met de huidige belastingwetgeving in Nederland
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. B. Emmerig en mr. J.A. Zondag - De Commissie Boot en de Wet DBA
Per 1 mei 2016 is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangen door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA). In plaats van meer zekerheid en rechtsgelijkheid lijkt het er echter op dat de Wet DBA zijn doel voorbijschiet. De Commissie Boot heeft in november 2016 haar rapport uitgebracht inzake de werking van de Wet DBA en is niet mals in haar oordeel. De Commissie heeft tien aanbevelingen gedaan ter verbetering van de beoordeling of een arbeidsrelatie als dienstbetrekking kwalificeert. Tevens wordt opgeroepen om de criteria van de Commissie Boot ter bepaling van ondernemerschap of werknemerschap, te gebruiken bij de handhaving. In dit artikel gaan de auteurs in op de aanbevelingen en de criteria van de Commissie Boot en bespreken de vraag in hoeverre het noodzakelijk en wenselijk is om, zoals de staatssecretaris heeft voorgesteld, de arbeidsrechtelijke criteria "vrije vervanging" en "gezagsverhouding" te herijken. Ook gaan de auteurs in op het (repressieve) handhavingsbeleid rond de Wet DBA en de recente introductie van het begrip "kwaadwillende".
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Dr. C.A.T. Peters - Staatssteun en tax rulings: over competitie tussen staten en de doodlopende weg van het recht
De onderzoeken van de Europese Commissie naar tax rulings hebben al voor veel ophef gezorgd. In dit artikel probeert de auteur om de beleidsvrijheid van de EU-lidstaten op het gebied van tax rulings te duiden. Hij onderzoekt op kritische wijze zijn stelling dat de Europese Commissie probeert om de competitie tussen de EU-lidstaten te reguleren met behulp van het staatssteuninstrument.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. drs. B.G.A. Heijnen - Oninbare vorderingen: de BTW-correctie gecorrigeerd
Met ingang van 1 januari 2017 zijn de BTW-regels voor oninbare vorderingen ingrijpend gewijzigd. Hiervoor is de redactie van art. 29 Wet OB 1968 volledig op de schop gegaan. Deze bijdrage gaat in op de belangrijkste wijzigingen. Getoetst wordt of deze beantwoorden aan de doelstelling van de nieuwe regeling en verenigbaar zijn met het unierecht.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Bijzondere omstandigheden in de onzakelijke leningssfeer
Op 14 oktober 2016 heeft de Hoge Raad voor het eerst invulling gegeven aan het voorbehoud van de bijzondere omstandigheden in de onzakelijk leningssfeer. In dit artikel onderzoeken mr. D.P. Elling en mr. P. Tulp de vraag wanneer dergelijke bijzondere omstandigheden zich nog meer voordoen en pleiten ze voor een ruimhartige toepassing van het voorbehoud van bijzondere omstandigheden zodat een lening niet ten onrechte als een onzakelijke lening wordt gekwalificeerd en de fiscale behandeling van gelieerde partijen in overeenstemming komt te liggen met de fiscale behandeling tussen derden.
Oplossingen voor fiscale obstakels voor een Europees personal pension framework?
De Europese Commissie onderzoekt de mogelijke ontwikkeling van een EU-brede markt voor persoonlijke pensioenregelingen (lijfrenten). Eén van de grootste obstakels is de fiscaliteit. Ieder land heeft immers zijn eigen fiscale regels op het gebied van oudedagsvoorzieningen. In dit artikel gaat drs. E.A.P. Schouten CPC, na een introductie van de achtergrond van het "EU personal pension framework", in op de fiscale obstakels die dit in de weg staan. Hij sluit af met een overzicht van mogelijke oplossingen.