Prof. mr. G.T.K. Meussen - Deregulering arbeidsrelaties: alle partijen treft blaam
Direct door naar het volledige artikel op Navigator
Prof. dr. R.P.C.W.M. Brandsma en prof. mr. R.J. de Vries - Grensoverschrijdende inbound en outbound omzetting
In twee bijdragen die samen één geheel vormen, gaan de auteurs in op de rechtsgevolgen van een grensoverschrijdende omzetting (zowel inbound als outbound) in de sfeer van de vennootschaps- en dividendbelasting. Zij stellen een op het bestaande art. 28a Wet VPB 1969 (voor nationaalrechtelijke omzettingen) gebaseerde wetsbepaling voor: een nieuw art. 28aa Wet VPB 1969. De auteurs zijn daarbij van mening dat de rechtsgevolgen voor de dividendbelasting niet stroken met de benadering die de fiscale wetgever voorstaat bij emigratie van in Nederland gevestigde lichamen en grensoverschrijdende outbound juridische fusies. Bij deze (rechts)handelingen verdwijnt namelijk veelal de Nederlandse dividendbelastingclaim, terwijl de toepassing van art. 28aa Wet VPB 1969 in het geval van een grensoverschrijdende outbound omzetting − conform de huidige systematiek voor "nationale" omzettingen ex art. 28a Wet VPB 1969 − resulteert in een (fictieve) uitkering van het gehele vermogen door de omgezette rechtspersoon. De auteurs bepleiten dan ook een beperking van het nieuwe art. 28aa Wet VPB 1969 tot de inkomsten- en vennootschapsbelasting en − in het verlengde van deze beperking − een dienovereenkomstige aanpassing van het huidige art. 28a Wet VPB 1969.
Direct door naar het volledige artikel op Navigator
Mr. F.J. Wind RB - Afwaardering van een onzakelijke lening opzij in een familierelatie
In deze bijdrage wordt ingegaan op de fiscale gevolgen van het afwaarderen van een onzakelijke lening die is verstrekt door een ouder aan de BV van een kind. Allereerst wordt ingegaan op de situatie dat Vader-BV een lening verstrekt aan Zoon-BV. Daarna wordt ingegaan op de situatie dat vader in privé de lening verstrekt, waarbij met name de samenhang met een (on)gebruikelijke terbeschikkingstelling speelt.
Direct door naar het volledige artikel op Navigator
Prof. dr. mr. P.G.H. Albert - Inning conserverende aanslag bij vervreemding ab-aandelen in strijd met belastingverdrag?
De inning van een conserverende aanslag ter zake van pensioenrechten wordt getoetst aan het verdrag Nederland-emigratiestaat (BNB 2011/260). Uit BNB 2011/260 mag volgens de auteur niet worden afgeleid dat ook de inning van een conserverende aanslag ter zake van ab-aandelen aan het verdrag Nederland-emigratiestaat moet worden getoetst (anders: Heithuis in WFR 2017/106). Met naschrift van prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis.
Direct door naar het volledige artikel op Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel op Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Grensoverschrijdende inbound en outbound omzetting: analyse van en (wets)voorstel tot aanpassing van de bestaande systematiek in de vennootschaps- en dividendbelasting (deel 2)
In twee bijdragen die samen één geheel vormen, gaan prof. dr. R.P.C.W.M. Brandsma en prof. mr. R.J. de Vries in op de rechtsgevolgen van een grensoverschrijdende omzetting (zowel inbound als outbound) in de sfeer van de vennootschaps- en dividendbelasting. Zij stellen een op het bestaande art. 28a Wet VPB 1969 (voor nationaalrechtelijke omzettingen) gebaseerde wetsbepaling voor: een nieuw art. 28aa Wet VPB 1969. De auteurs zijn daarbij van mening dat de rechtsgevolgen voor de dividendbelasting niet stroken met de benadering die de fiscale wetgever voorstaat bij emigratie van in Nederland gevestigde lichamen en grensoverschrijdende outbound juridische fusies. Bij deze (rechts)handelingen verdwijnt namelijk veelal de Nederlandse dividendbelastingclaim, terwijl de toepassing van art. 28aa Wet VPB 1969 in het geval van een grensoverschrijdende outbound omzetting − conform de huidige systematiek voor ‘nationale' omzettingen ex art. 28a Wet VPB 1969 − resulteert in een (fictieve) uitkering van het gehele vermogen door de omgezette rechtspersoon. De auteurs bepleiten dan ook een beperking van het nieuwe art. 28aa Wet VPB 1969 tot de inkomsten- en vennootschapsbelasting en − in het verlengde van deze beperking − een dienovereenkomstige aanpassing van het huidige art. 28a Wet VPB 1969.
Enkele knelpunten in de Common Reporting Standard
De Common Reporting Standard ("CRS") is een internationale afspraak om gegevens uit te wisselen over bankrekeningen. De CRS moet belastingontduiking en zwartsparen tegengaan. Financiële instellingen moeten hierdoor sinds januari 2016 vaststellen waar hun klanten belastingplichtig zijn en automatisch gegevens over bepaalde rekeningen uitwisselen. De CRS zelf en de toelichting die de OESO heeft geschreven zitten echter vol onduidelijkheden, uitzonderingen en leemtes en houden veelal geen rekening met verschillende praktische situaties die veelvuldig voorkomen. Mr. J. Adeler beschrijft een aantal van deze onduidelijkheden en beoogt op een aantal punten een werkbare oplossing te vinden binnen de door de OESO gestelde kaders.