Op donderdag 6 september verschijnt nummer 7252. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Dr. A.W. Hofman - Straf zonder schuld: de spoedreparatie fiscale eenheid en interne leningen
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Prof. dr. L.G.M. Stevens en dr. A.M. Lejour - Vermogen als zelfstandige factor van draagkracht
Aanleiding voor dit overzichtsartikel is een brief van de Staatssecretaris van Financiën over de complicaties die mensen ervaren als besloten wordt bij de vormgeving van draagkrachtbelastingen en inkomensafhankelijke regelingen naast de vermogensinkomsten ook het vermogensbezit als zelfstandige factor van draagkracht toe te passen. Ook de signalen over een groeiende scheefheid in de inkomens- en vermogensverdeling rechtvaardigen nadere aandacht voor instrumenten die invloed kunnen hebben op deze ontwikkeling.
In de toeslagen en inkomensafhankelijke regelingen zijn de inkomsten uit vermogen onderdeel van het verzamelinkomen dat als zodanig ook fungeert als Awir-inkomenstoets. Dat heeft tot gevolg dat de tekortkomingen ervan ook doorwerken in de hoogte van de toeslagen en/of de inkomensafhankelijke regelingen. Dat geldt op overeenkomstige wijze voor de vermogensrendementsgrondslag die bepalend is voor de Awir-vermogenstoets.
De auteurs beschrijven de wisselwerking tussen de belastingheffing en inkomensondersteuning en beogen te komen tot systeemaanpassingen die de gesignaleerde tekortkomingen repareren en die het stelsel van toeslagen begrijpelijker en efficiënter moeten maken.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
H. Mezouar en B. van Niekerk - Spoedreparatiemaatregelen en juridische fusie (met terugwerkende kracht): een dode mus?
De auteurs gaan in op de vraag of de werking van de spoedreparatiemaatregelen kan worden voorkomen door een gefacilieerde juridische fusie. Zij gaan daarbij in op de ontsmetting van een 10a-schuld en het begrip “incidenteel fiscaal voordeel beogen of behalen” wat een van de voorwaarden is voor de juridische fusie met terugwerkende kracht.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Dr. L.W.D. Wijtvliet - Het getal zeventig. Of: tot ziens Theo Groeneveld
Verslag van het afscheid van mr. Th. Groeneveld als Raadsheer in de belastingkamer van de Hoge Raad der Nederlanden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Zowaar een discriminatoir onderscheid volgens de belastingkamer van de Hoge Raad maar geen rechtsherstel
In HR 8 december 2017, BNB 2018/90, heeft de belastingkamer van de Hoge Raad voor het eerst sinds augustus 2001 wetgeving in strijd met het verdragsrechtelijke discriminatieverbod bevonden. Het betreft socialezekerheidswetgeving en de ruime beoordelingsvrijheid voor de wetgever op dit terrein stond aan het aannemen van de verdragsschending niet in de weg. Deze ruime beoordelingsvrijheid komt de wetgever volgens vaste rechtspraak ook toe op fiscaal terrein. De belastingkamer van de Hoge Raad heeft echter nog nooit geconcludeerd dat de wetgever met belastingwetgeving zijn ruime beoordelingsvrijheid heeft overschreden en belastingwetgeving om die reden in strijd met het verdragsrechtelijke discriminatieverbod verklaard. Tegen deze achtergrond zal in deze bijdrage door mr. R. van der Hulle en mr. drs. R. van der Hulle de betekenis van HR 8 december 2017, BNB 2018/90, voor de toetsing van belastingwetgeving aan het verdragsrechtelijke discriminatieverbod nader worden bezien.
Afschaffing art. 13l Wet VPB 1969 na invoering earningsstrippingmaatregel mathematisch beschouwd
In deze bijdrage onderzoekt mr. H. Lohuis of via een mathematische benadering meer inzicht kan worden verkregen voor de beantwoording van de vraag of afschaffing van art. 13l Wet VPB 1969 (de bepaling tegen bovenmatige deelnemingsrente) na invoering van de earningsstrippingmaatregel (hierna: ES-maatregel) wenselijk is. Na een korte inleiding over de ES-maatregel zet mr. H. Lohuis deze in een mathematische formule tegenover een formule voor art. 13l Wet VPB 1969 om een oordeel te vormen of een noodzaak kan worden onderkend om deze bestaande aftrekbeperkingen naast een ES-maatregel te handhaven. Daarnaast wordt een (beperktere) vergelijking gemaakt met art. 15ad Wet VPB 1969.
Producten: WFR-signaleringen