Op donderdag 20 september verschijnt nummer 7254. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Mr. R. van der Hulle en mr. drs. R. van der Hulle - De wederopstanding van het verdragsrechtelijke discriminatieverbod?
Tot voor kort leek het vrijwel ondenkbaar dat de belastingkamer van de Hoge Raad wetgeving strijdig met het verdragsrechtelijke discriminatieverbod zou bevinden. Recentelijk is hierin verandering gekomen. In HR 8 juni 2018, BNB 2018/144, en HR 8 december 2017, BNB 2018/90, heeft de belastingkamer socialezekerheidswetgeving respectievelijk belastingwetgeving in strijd geacht met het verdragsrechtelijke discriminatieverbod. De ruime beoordelingsvrijheid voor de wetgever op beide terreinen stond aan het aannemen van de verdragsschending niet in de weg. In deze bijdrage wordt de betekenis van beide arresten nader bezien.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. J.B.O. Bijl en Prof. dr. W. de Wit - Mogelijke alternatieven voor de btw-koepelvrijstelling in de financiële en verzekeringswereld
Naar aanleiding van de mogelijke uitsluiting per 1 januari 2019 van financiële en verzekeringsinstellingen van de btw-koepelvrijstelling, bespreken de auteurs in dit artikel alternatieven voor de toepassing van de koepelvrijstelling. De conclusie is dat deze alternatieven veelal niet aansluiten bij de behoeften in de praktijk. Om die reden valt toe te juichen dat uitbreiding van de koepelvrijstelling tot een bredere groep van belastingplichtigen, waaronder financiële en verzekeringsinstellingen, nu op de agenda staat bij de EcoFin-raad.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Drs. H.J. Meijer - Nogmaals wegstrepen aandeelhoudersschulden
Onttrekkingen door dga’s worden in de praktijk vaak als lening geboekt, terwijl volgens de jurisprudentie sprake is van dividend. Onder omstandigheden zou een schuld van een aandeelhouder aan zijn vennootschap die buiten de navorderingstermijn is ontstaan, mogelijk belastingvrij kunnen worden weggeboekt of weggestreept. De auteur publiceerde hierover in WFR 2015/918 een artikel dat in de adviespraktijk en bij de Belastingdienst het nodige heeft losgemaakt. In een vervolgartikel behandelt hij enkele recente ontwikkelingen rond dit thema. Zo meent het ministerie van Financiën het wegstrepen van aandeelhoudersschulden te kunnen bestrijden met strafrechtelijke vervolging, althans het dreigen daarmee. Verder behandelt hij een voor dit onderwerp belangrijk arrest over het nieuwe feit van art. 16 AWR. Hij pleit voor concrete normen voor aandeelhoudersleningen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mevr. mr. J.J.G.M. van Nunen - Verslag ‘Congres 50 jaar btw’
Verslag ‘Congres 50 jaar btw’, gehouden op 28 juni 2018, in het Gorlaeusgebouw (de zogeheten schotel) van de Universiteit van Leiden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Nieuw belastingstelsel waterschappen: Klaar voor de toekomst?
Medio juni 2018 legde het bestuur van de Unie van Waterschappen (Uniebestuur) een voorstel voor een nieuw belastingstelsel voor aan de waterschappen. Het voorbereidende werk voor dit voorstel werd de afgelopen drie jaren in opdracht van het Uniebestuur verricht door de Commissie Aanpassing Belastingstelsel (CAB) die werd voorgezeten door Hetty Klavers.
Het voorstel van het Uniebestuur omvat geen nieuwe heffingen. Het houdt vast aan de bestaande watersysteemheffing, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing. Met betrekking tot elk van deze heffingen doet het Uniebestuur verbetervoorstellen, die er samen toe moeten leiden dat de waterschappen in financieel opzicht klaar zijn voor de toekomst. Zo stelt het Uniebestuur voor om bij elk van de heffingen uit te gaan van een op die heffing toegesneden leidend incipe. Bij de watersysteemheffing is dat het profijtbeginsel, bij de zuiveringsheffing het kostenveroorzakingsbeginsel en bij de verontreinigingsheffing het beginsel “de vervuiler betaalt”. Voor de watersysteemheffing stelt het Uniebestuur een nieuw kostentoedelingsmodel voor, te weten het Gebiedsmodel. Voor de zuiveringsheffing stelt het Uniebestuur een verdere differentiatie van het woonruimteforfait voor. En voor de verontreinigingsheffing stelt het Uniebestuur voor om ook riooloverstorten en effluentlozingen uit collectieve zuiveringsinstallaties in de heffing te gaan betrekken. De extra opbrengst wil het ten goede laten komen van het watersysteembeheer. Prof. dr. J.A. Monsma gaat in op de voorstellen en komt tot slot met een aantal conclusies en aanbevelingen.
IFRS 16 lease accounting en fiscale winstberekening
Met ingang van 1 januari 2019 is IFRS 16 van toepassing. IFRS 16 bevat een nieuwe standaard voor de verwerking van leasecontracten in de commerciële jaarrekening. De wijzigingen zijn ingrijpend. Zo moet de lessee met ingang van 2019 een gebruiksrecht activeren en een leaseverplichting passiveren, ook in het geval van operational lease. In deze bijdrage onderzoeken mr. dr. C. Bruijsten en mr. drs. S. Eftimov in hoeverre het mogelijk is om fiscaal aan te sluiten bij IFRS 16.
Producten: WFR-signaleringen