Op donderdag 27 september verschijnt nummer 7255. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Mr. dr. J.J.A.M. Korving en J.W.M. Verbaarschot MSc - Mandatory Disclosure: naar de tijdgeest, maar met (fantoom-)pijn?
Recent werd de fiscale wereld opgeschud door een richtlijn die voorziet in – nog meer – automatische uitwisseling van informatie. Intermediairs of belastingplichtigen moeten nu niet alleen gegevens achteraf doorsturen aan de Belastingdienst, maar zelfs onder omstandigheden al in de adviesfase. Deze gegevens worden dan vervolgens internationaal uitgewisseld. De gedachte lijkt te zijn dat door de vergaarde kennis over agressieve grensoverschrijdende fiscale constructies ook eerder met tegenmaatregelen kan worden gekomen. De Mandatory Disclosure-richtlijn, of DAC6, die dit regelt, levert echter nog een hoop vragen op. Definities lijken duidelijk, maar zijn dat niet altijd. De auteurs benoemen deze vragen en geven hun interpretatie van de antwoorden. Maar het is uiteindelijk de staatssecretaris die zo snel mogelijk met antwoorden moet komen, omdat de belastingadviseur nu al moet bijhouden of hij mogelijk een meldingsplichtige grensoverschrijdende constructie aan het implementeren is.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. E.M.J. Kastrop - Zetelverplaatsingen in het internationaliserende fiscale landschap
In deze bijdrage gaat de auteur in op de Nederlandse fiscale behandeling van een zetelverplaatsing en de daarbij relevante internationale fiscale ontwikkelingen (MLI, ATAD en Richtlijnvoorstel 2018/0114 COD). De auteur becommentarieert deze ontwikkelingen en gaat in op nut en noodzaak daarvan ten aanzien van het Nederlandse fiscale systeem.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mevr. mr. A.M. de Wit - Het arrest-gemeente Borsele: het laatste woord nog niet over gezegd
Twee jaar geleden wees het Hof van Justitie EU arrest in de zaak-gemeente Borsele. Hierin oordeelde het Hof dat het uitvoeren van leerlingenvervoer door een gemeente geen economische activiteit vormde ondanks dat er diensten tegen vergoeding werden verricht. Dit arrest leek destijds op gespannen voet te staan met de lijn in de Nederlandse rechtspraak. Twee jaar later maakt de auteur de balans op en gaat zij in op de vraag of de uitspraak daadwerkelijk impact heeft gehad.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mevr. mr. L. Bergman - Kunst en Fiscaliteit in internationaal perspectief
Verslag van het seminar: ‘Kunst en Fiscaliteit in internationaal perspectief’ gehouden op 30 mei 2018, in Rijksmuseum te Amsterdam.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Het roer moet om
In dit artikel analyseert dr. J.C.K.W. Bartel de aanslag-, bezwaar- en beroepsfase van de WOZ-beschikking en laat zien dat er nog veel te winnen valt om de toegankelijkheid tot de procedure voor de woningeigenaar te herstellen en de kwaliteit van de besluit- en oordeelsvorming te verbeteren. Hij bepleit onder meer dat het in de beroepsfase weer moet gaan om de juistheid van de aan de WOZ-beschikking ten grondslag liggende gegevens en niet meer over de door de heffingsambtenaar ingebrachte taxatie die specifiek voor de beroepsprocedure is uitgevoerd.
Ouderenkorting en verzamelinkomen
De ouderenkorting is afhankelijk van het verzamelinkomen. Terwijl bij andere regelingen wordt getoetst aan het gezamenlijke verzamelinkomen van de fiscale partners, vindt bij de ouderenkorting de toetsing plaats op basis van individueel verzamelinkomen. De reparatie van het schokeffect vanaf 2019 is één aspect aan de regeling. Het toetsen aan het individuele verzamelinkomen is een ander aspect dat de aandacht verdient. Mr. drs. C.J. van Zijp bepleit dat dit wordt gerepareerd.
Producten: WFR-signaleringen