Op donderdag 22 november verschijnt nummer 7263. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. J.L. van de Streek - Voorstellen tot een meer evenwichtige versobering van de ­voorwaartse verliesverrekeningstermijn in de vennootschapsbelasting

In deze bijdrage neemt de auteur de voorgestelde beperking van de carry-forwardtermijn onder de loep vanuit een fiscaal-beleidsmatige optiek. Hij vreest voor schadelijke effecten op het vestigingsklimaat, meent dat een uitzondering voor het mkb op zijn plaats is en betoogt dat ook iets moet worden gedaan aan de mogelijkheid om de aftrek van liquidatieverliezen op deelnemingen oneindig uit te stellen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. dr. R.P.C. Cornelisse - Advieskosten en toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten

In deze bijdrage zal worden betoogd dat de kosten van advies die door een BV worden gemaakt in het kader van de toepassing van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten in de Wet IB 2001 en de Successiewet 1956 ter zake van een schenking door een AB-houder van de door hem gehouden aandelen in een BV aan de (beoogde) bedrijfsopvolger geen onttrekking vormen maar door de BV ten laste van haar winst kunnen worden gebracht.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Drs. M.A.B. Bögemann en mr. dr. G.M.C.M. Staats - Een kritische beschouwing van de oudedagsverplichting

De dga heeft de mogelijkheid zijn pensioen in eigen beheer om te zetten in een oudedagsverplichting (ODV). De Belastingdienst heeft enkele handreikingen gepubliceerd over de oudedagsverplichting en de vererving van de termijnen. Met de introductie van de ODV heeft de wetgever bewust gekozen voor een volledige nieuwe vorm van oudedagsvoorziening. Met het creëren van een nieuwe vorm van oudedagsvoorziening moest ook een complete set aan wettelijke regelgeving worden ingevoerd. In deze bijdrage onderzoeken wij vooral of de gepubliceerde handreikingen in lijn zijn met de wet en of alle fiscale en civielrechtelijke onduidelijkheden zijn weggenomen, en zo nee, op welke wijze dit alsnog bewerkstelligd zou kunnen worden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mevr. mr. G.D. Rekwest - De verdragsrechtelijke status van Curaçao

Curaçao heeft tot op heden slechts één volledig belastingverdrag gesloten ter voorkoming van dubbele belasting. De auteur onderzoekt wat de mogelijke oorzaken zijn van het beperkte belastingverdragennetwerk van Curaçao. De conclusie is dat de oorzaak in een combinatie van factoren ligt.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Promovendus aan het woord

Op vrijdag 23 november 2018 zal Jan Weissbrodt promoveren aan de Maastricht University op het proefschrift ‘Financial Instruments in the OECD Model Tax Convention’.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Promovendus aan het woord

Op donderdag 29 november 2018 zal Roberto van den Heuvel promoveren aan de Universiteit Leiden op het proefschrift ‘Duidelijkheid van fiscale wetgeving’.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Consumptiebelastingen: keuzes in kaart

Prof. dr. S. Cnossen analyseert zes verschillende manieren waarop consumptie kan worden belast. De BTW is het populairst, behalve in de Verenigde Staten waar een kleinhandelsbelasting in zwang is. De BTW wordt geheven door de (belasting op) inkopen af te trekken van de (belasting op) verkopen. De uitkomst is gelijk aan de som van lonen en ondernemingscash-flow (optelmethode). Op haar beurt is de ondernemingscash-flowcomponent van een BTW identiek aan de grondslag van een winstbelasting waaronder investeringen ineens worden afgeschreven en rente niet aftrekbaar is. De BTW en een cash-flow winstbelasting betrekken de normale vergoeding op vermogen (het drempelrendement) niet in de heffing en belemmeren besparingen en investeringen zodoende minder dan een conventionele winstbelasting.

De ‘schuld’ van het DWU

Per 1 mei 2016 is het douanewetboek van de Unie van toepassing. Het DWU biedt marktdeelnemers de mogelijkheid om na de invoer van goederen van buiten de Euro­pese Unie verzoeken tot terugbetaling of kwijtschelding, bezwaarschriften of verzoeken tot wijziging van de invoeraangifte in te dienen. Mr. drs. K.P.H. van der Schoot neemt deze mogelijkheid van het DWU onder de loep. Om terugbetaling of kwijtschelding te verkrijgen kunnen marktdeelnemers het beste een verzoek tot terugbetaling of kwijtschelding indienen.

Producten: WFR-signaleringen

3