Op donderdag 28 februari verschijnt nummer 7276. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Dr. A.M. Lejour, dr. J.L. Möhlmann en drs. M. van ’t Riet - Belastingmaatregelen tegen NL doorsluisland, voldoende impact?
Zestig procent van de royalty’s die via Nederland lopen gaat direct naar belastingparadijs Bermuda. Uitgaande rentes worden minder doorgesluisd naar belastingparadijzen: ongeveer 20%. Daarnaast stroomt zo’n 25% van de uitgaande rentes naar andere doorsluislanden, zoals Ierland, Luxemburg en Zwitserland. De conditionele bronbelasting op rente en royalty’s, die naar verwachting in 2021 zal ingaan, houdt de inkomensstromen naar andere doorsluislanden niet tegen. Om ook deze landen onder de bronbelasting te laten vallen is een ruimere toepassing nodig. Daarnaast blijft voor een effectieve bestrijding van belastingontwijking internationale coördinatie van belastingwetgeving noodzakelijk.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. dr. J. Vleggeert en prof. dr. H. Vording - Nederland doorsluisland: hoe nu verder?
Het CPB concludeert terecht dat de conditionele bronheffing op rente en royalty’s dient aan te knopen bij het effectieve tarief over deze inkomensbestanddelen bij de ontvanger. Deze conditionele bronheffing kan worden gebaseerd op het single tax principle. Uit dit beginsel vloeit voort dat inkomen altijd eenmaal effectief moet worden belast.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Boekbespreking
Mr. W.J.M. Vennix RB - Een boekbespreking van ‘Groot geld op Curaçao; afscheid van een belastingparadijs’ door Ton de Jong. Verschenen bij LM Publishers, 2018, 255 p.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
R. Gielen LL.M. - Verslag van de toekenning van de Jaap van den Berge-literatuurprijsVerslag van de toekenning van de Jaap van den Berge-literatuurprijs, gehouden op 1 februari 2019 in het internationaal perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Grensoverschrijdende verliesverrekening - Wanneer kunnen buitenlandse verliezen worden aangemerkt als definitief geleden verliezen?
Sinds het wijzen van het Mark & Spencer-arrest is er een constante stroom van arresten verschenen waarin het ‘altijd ergens’ beginsel voor definitieve verliezen centraal staat. Tot op de dag van vandaag is het echter onduidelijk wanneer verliezen als ‘definitieve’ verliezen moeten worden beschouwd en tot welk bedrag deze dan in aanmerking moeten worden genomen. In dit artikel betoogt mr. T.H.J. Verhagen aan de hand van de jurisprudentie van het HvJ EU dat de Nederlandse liquidatieverliesregeling en de stakingsverliesregeling op juiste wijze invulling geven aan dit beginsel.
De opmars van fiscaliteit in de commerciële jaarrekening
S.A.A. (Bas) Herrijgers, E.C.J.M. (Lisette) van der Hel van Dijk en R.N.J. (Robert) Kamerling beschrijven in het artikel de ontwikkeling van fiscaliteit in de commerciële jaarrekening van 1890 tot en met heden. Daarbij gaat het artikel in op de gevolgen van deze ontwikkeling voor de rol van de controlerend accountant en de noodzaak van fiscale expertise bij zijn controlewerkzaamheden.
Producten: WFR-signaleringen