Op donderdag 21 maart verschijnt nummer 7279. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

 

Prof. dr. mr. P.G.H. Albert - Van uiteindelijk gerechtigde naar totale controle?
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. dr. S.B. Cornielje - Het identificeren van directe kosten in de btw

Gemengd presterende btw-ondernemers moeten voor het bepalen van de omvang van het recht op aftrek van voorbelasting vaststellen in hoeverre btw op kosten rechtstreeks aan aftrekgerechtigde dan wel niet-aftrekgerechtigde prestaties is toe te rekenen. De criteria voor het identificeren van deze directe kosten zijn in de jurisprudentie van het Hof van Justitie EU niet uitgekristalliseerd. Met name de aard en inhoud van het verdisconteringscriterium roepen hierbij vragen op. Mede aan de hand van enkele recente ontwikkelingen in de rechtspraak, onderzoekt de auteur de wijze waarop directe kosten moeten worden geïdentificeerd, en wat daarbij het belang is van het verdisconteringscriterium.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. T.H.J. Verhagen - Grensoverschrijdende verliesverrekening

Sinds het wijzen van het Marks & Spencer-arrest is er een constante stroom van arresten verschenen waarin het “altijd ergens”-beginsel voor definitieve verliezen centraal staat. Tot op de dag van vandaag is het echter onduidelijk wanneer verliezen als “definitieve” verliezen moeten worden beschouwd en tot welk bedrag deze dan in aanmerking moeten worden genomen. In dit artikel wordt aan de hand van de jurisprudentie van het Hof van Justitie EU betoogd dat de Nederlandse liquidatieverliesregeling en de stakingsverliesregeling op juiste wijze invulling geven aan dit beginsel.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. S.P.M. van den Maagdenberg - Transfer pricing en btw

Verslag van de algemene ledenvergadering van de Vereniging voor Belastingwetenschap over het thema transfer ­pricing en btw, gehouden op 24 januari 2019 te ‘s-Gravenhage.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Schoolmodel in de btw: definitief gezakt?

In oktober 2018 deed de Hoge Raad uitspraak in de zaken van de gemeenten Barendrecht, Brielle en Zwijndrecht en maakte een einde aan het fiscale geschil over het schoolmodel dat door de betreffende gemeenten was toegepast. Eén van de argumenten die ten grondslag lag aan deze beslissing was dat de vergoeding die werd betaald voor het schoolgebouw – mede – is vastgesteld op basis van de bekostigingsnormen in de onderwijswetgeving. Hiermee kwam de vraag op of het schoolmodel in de btw hiermee definitief niet meer kon worden toegepast. Aan de hand van de wetgeving omtrent de bekostiging van onderwijshuisvesting, de uitspraken van de Hoge Raad en de eerdere jurisprudentie inzake de werkelijke tegenwaarde geven mr. dr. M.M.W.D. Merkx en mr. A.M. de Wit antwoord op de vraag of het schoolmodel in de btw als gevolg van deze uitspraken definitief gezakt is.

Het arm’s-lengthbeginsel: een gewijzigd begrip?

In deze bijdrage gaan J. Kamel LL.M. & mr. H. Mezouar in op de mogelijke gevolgen van het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie in de zaak Hornbach-Baumarkt. De auteurs besteden onder meer aandacht aan de mogelijke gevolgen van voornoemde zaak voor Nederland en de Europese Unie.

Producten: WFR-signaleringen

7