Op donderdag 4 april verschijnt nummer 7281. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis - Een alternatieve box 3-heffing

C.B. Bavinck heeft in WFR 2019/22 een alternatieve box 3-heffing voorgesteld. Dat was voor de auteur reden ook de “pen” ter hand te nemen en een alternatief voorstel te doen en wel als volgt: 1. overheveling van de opbrengsten van onroerende zaken – jaarlijkse inkomsten en vermogenswinsten – naar box 1, als nieuw onderdeel in de bron “resultaat uit overige werkzaamheden”; 2. omvorming van box 3 voor de resterende vermogensbestanddelen (roerend kapitaal), zoals spaarrekeningen, ­deposito’s en effecten, in een vermogensaanwasbelasting; 3. toevoeging van de onroerende zaken aan de BOR in de SW 1956, onder gelijktijdige beperking ervan tot alleen in geval van overlijden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. mr. dr. M.M.W.D. Merkx en prof. mr. A.M. de Wit - Schoolmodel in de btw: definitief gezakt?

In oktober 2018 deed de Hoge Raad uitspraak in de zaken van de gemeenten Barendrecht, Brielle en Zwijndrecht en maakte een einde aan het fiscale geschil over het schoolmodel dat door de betreffende gemeenten was toegepast. Eén van de argumenten die ten grondslag lag aan deze beslissing was dat de vergoeding die werd betaald voor het schoolgebouw – mede – is vastgesteld op basis van de bekostigingsnormen in de onderwijswetgeving. Hiermee kwam de vraag op of het schoolmodel in de btw hiermee definitief niet meer kon worden toegepast. In deze bijdrage gaan de auteurs daarop in.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. dr. R.P.C. Cornelisse - Is het innen van de conserverende aanslag bij emigratie in strijd met de goede verdragstrouw?

In deze bijdrage zal besproken worden of Nederland in verdragsrelaties, die zijn beïnvloed door de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2011, de ter zake van een op of na 15 september 2015 plaatsgevonden emigratie van een AB-houder opgelegde conserverende aanslag bij een latere vervreemding van die aandelen onbeperkt kan invorderen. Geconcludeerd wordt dat Nederland – op een enkele uitzondering na – inderdaad dat kan. Echter in bij bepaalde verdragen is soms sprake van strijd met de goede trouw. Ten slotte zou het Nederland sieren door met betrekking tot te sluiten belastingverdragen niet langer in voorkomende gevallen op twee paarden te wedden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Dr. R.H.M.J. Offermanns - Toegang tot procederen

Verslag van het symposium: ‘Toegang tot procederen’ gehouden op 14 februari 2019, in het World Trade Center te Utrecht.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Drs. H.J. Meijer en drs. H. Hoeve - Tegenspraak: Hoe moet de AB-claim worden vastgesteld?
Twee tegenstrijdige opvattingen
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Hoe verbeteren we de pensioenopbouw van zzp’ers?

Hoewel het aantal zzp’ers in Nederland blijft groeien, is het voor zzp’ers nauwelijks mogelijk om fiscaal gefaciliteerd pensioen op te bouwen. Dit is een probleem en hiervoor heeft de wetgever nog geen concrete oplossingen aangedragen. In deze bijdrage bespreekt dr. B. Dieleman waarom het gebrek aan pensioenopbouw door zzp’ers een probleem is, op welke wijze zzp’ers momenteel fiscaal gefaciliteerd pensioen kunnen opbouwen en hoe de wet kan worden gewijzigd om de fiscaal gefaciliteerde pensioenopbouw door zzp’ers te verbeteren.

Aan- en verkoopkosten deelneming; de Hoge Raad spreekt zich opnieuw uit

Op 7 december 2018 heeft de Hoge Raad zich uitgesproken over de vraag wanneer aan- en verkoopkosten onder de deelnemingsvrijstelling vallen. In dit artikel plaatsen mr. D.P. Elling en mr. P.J. Tulp het arrest in historisch perspectief en onderzoeken de auteurs de vraag hoe het arrest zich verhoudt tot eerder gewezen jurisprudentie en goed koopmansgebruik.

Producten: WFR-signaleringen

5