Op donderdag 25 april verschijnt nummer 7284. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Mr. J.A.R. van Eijsden - VSO of ASO?
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. R. Stam - Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet: ruw en onrechtvaardig
De heffing van de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet valt uiteen in drie, strikt van elkaar gescheiden trajecten. De auteur gaat in op deze drie heffingstrajecten en de ingebakken onevenwichtigheden. Daaronder vallen de mogelijkheden om de heffing te ontlopen of te verminderen, in voorkomende gevallen een dubbele heffing en het “tijdelijk” tariefverschil tussen werkgeversheffing en de heffing via inhouding of aanslag. Ter verbetering van het heffingssysteem wordt een aantal suggesties gedaan. De conclusie luidt dat de ruwheid en onrechtvaardigheid uit het heffingssysteem kunnen worden verbannen door fiscalisering van de bijdrage, waarbij de werkgeversheffing wordt omgebogen naar een voorheffing.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Drs. C. van Dijk - “Recalcitrant account holders” in de IGA
De Intergovernmental Agreement (IGA) tussen Nederland en de Verenigde Staten, die financiële instellingen verplicht de rekeninggegevens van U.S. persons door tussenkomst van de Belastingdienst aan de IRS te verstrekken, plaatst de groep van “accidental Americans” die geen U.S. TIN hebben in een moeilijke positie. Zonder U.S. TIN kunnen zij geen bankrekening openen. Sommige banken dreigen bestaande rekeningen van U.S. persons zonder U.S. TIN te sluiten. De auteur rekent de “accidental Americans” zonder U.S. TIN tot de “recalcitrant account holders”. De IGA en de Nederlandse wet bepalen expliciet dat de rekening van een “recalcitrant account holder” niet gesloten hoeft te worden. Hij constateert dat de Leidraad FATCA/CRS en Notice 2017-46 van de IRS in strijd met de IGA het sluiten van rekeningen voorschrijven. Voorts doet de auteur een suggestie om de positie vanv“accidental Americans” te verbeteren.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
D.B. Middelburg, T.J. Potma en J.L. van Verseveld - 50 Years of the EU Customs Union and EU VAT System: Developments, Challenges and Alternatives
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Foutenherstel na het aan- en verkoopkosten-arrest
Naar aanleiding van HR 7 december 2018, nr. 17/01211, BNB 2019/26, kan in sommige gevallen de conclusie worden getrokken dat de belastingplichtige in jaren ter zake waarvan inmiddels een primitieve aanslag is opgelegd, ten onrechte aankoopkosten deelneming in aftrek heeft gebracht. Prof. dr. A.O. Lubbers en mr. M.M. de Reus onderzoeken de mogelijkheid die de inspecteur heeft om na te vorderen over die jaren dan wel de foutenleer toe te passen in het oudste nog openstaande jaar. Tevens besteden zij aandacht aan de vraag of de belastingplichtige verplicht is bij het doen van aangifte de foutenleer toe te passen indien zij tot de conclusie komt dat in het verleden ten onrechte aankoopkosten ten laste van de winst zijn gebracht. De auteurs sluiten af met een oproep aan de staatssecretaris van Financiën om beleid te ontwikkelen ten aanzien van het foutenherstel in gevallen waarin ten onrechte aankoopkosten ten laste van de winst zijn gebracht.
Informeel kapitaal: de Hoge Raad blijft ploeteren
Prof. dr. mr. P.G.H. Albert bespreekt HR 15 maart 2019, nr. 17/02551, en vraagt zich af waarom de afloop van een cassatieprocedure over een informele kapitaalstorting nauwelijks te voorspellen is.
Producten: WFR-signaleringen