Op donderdag 23 mei verschijnt nummer 7288. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Mr. dr. J. Vleggeert - Wob-perikelen
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. F.R. Herreveld en prof. dr. H.T.P.M. van den Hurk - Mandatory Disclosure, fair play buitenspel, enkele formele ­opmerkingen

Mandatory disclosure, ofwel verplichte openbaarmaking, wordt op basis van aanpassing van Richtlijn 2011/16/EU betreffende de administratieve samenwerking op het gebied van de belastingen, ook wel aangeduid al de Bijstandsrichtlijn, in de Nederlandse belastingwetten opgenomen. De gewijzigde richtlijn dient te worden geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Het voorstel van wet is aangeboden voor een internetconsultatie in december 2018; deze internetconsultatie is inmiddels gesloten In deze bijdrage constateren wij nogal wat formele gebreken in de aankomende regeling. Wij concluderen dat de voorgestelde implementatie in de WIB deels onjuist, de wijziging van de AWR ongepast, de regelingen rond het verschoningsrecht en privacy te restrictief en de regeling rond de boetes uitermate labiel is.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. dr. mr. P.G.H. Albert - Informeel kapitaal: de Hoge Raad blijft ploeteren

De auteur bespreekt HR 15 maart 2019, 17/02551, en vraagt zich af waarom de afloop van een cassatieprocedure over een informele kapitaalstorting nauwelijks te voorspellen is.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. P.W Hofman en mr. A.C.M. de Vries - Rekening-courantmaatregel zet box 2 op z’n kop. Doe het zoals Down-Under

Op Prinsjesdag 2018 is een maatregel aangekondigd die het onbeperkt lenen door een dga van zijn BV aan banden moet leggen. Begin maart 2019 is het wetsvoorstel ter consultatie voorgelegd. De voorgestelde maatregel past in de ogen van de auteurs niet binnen de systematiek van box 2. In deze bijdrage komen de auteurs met een alternatief voorstel waarbij zij zich hebben laten inspireren door een vergelijkbare maatregel in Australië. De regeling heeft als uitgangspunt dat een rekening-courantschuld niet direct leidt tot heffing van inkomstenbelasting, zolang aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. C. Huisman - Jongerenbijeenkomst

Verslag van de jongerenbijeenkomst van de Vereniging voor Belastingwetenschap, gehouden op 26 maart 2019.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Svig og misbrug: de Deense antimisbruikzaken

‘Svig og misbrug’, Deens voor fraude en misbruik, staan in het centrum van de fiscale belangstelling. Recentelijk heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie het antimisbruikbegrip verder ingevuld in de Deense zaken T Danmark en Luxemburg 1. Dit is slechts de meest recente ent aan de stam van alle antimisbruikontwikkelingen. De vraag die kan worden opgeworpen is dan ook hoe deze arresten zich verhouden tot andere ontwikkelingen op het gebied van de fiscale misbruikbestrijding. In deze bijdrage trachten L.C. van Hulten MSc en mr. dr. J.J.A.M. Korving wat licht in de duisternis te scheppen.

De (grote) gevolgen van het besluit van 20 december 2018 voor de ­vennootschapsbelastingpositie van zorgorganisaties

De Nederlandse zorgsector is door onder andere demografische veranderingen en tech­nologische innovaties volop in beweging. Omdat gezondheidszorg een algemeen maatschappelijk belang betreft is in de Wet Vpb 1969 sinds jaar en dag een subjectieve zorgvrijstelling opgenomen. De kaders voor de beantwoording van de belangrijke vragen wanneer activiteiten kwalificeren als ‘zorg’ en wanneer de winsten voldoende ‘beklemd’ zijn, zijn door de staatssecretaris van Financiën neergelegd in een beleidsbesluit. In het geactualiseerde besluit van 20 december 2018 is een groot aantal nieuwe beleidsstandpunten voor de toepassing van de zorgvrijstelling opgenomen. M.M.F.J. van Bakel MSc en M. Moors MSc onderzoeken of de standpunten van de staatssecretaris in overeenstemming zijn met de wettelijke systematiek en beginselen van de vennootschapsbelastingplicht van zorgorganisaties en de ratio van de zorgvrijstelling. Zij concluderen dat het besluit welkome verduidelijkingen biedt voor de praktijk, maar op onderdelen in strijd is met het neutraliteitsbeginsel, de wettelijke voorwaarden en ratio van de zorgvrijstelling. De auteurs reiken een aantal suggesties aan waarmee de zorgvrijstelling beter aansluit bij de ontwikkelingen in het zorgveld.

Producten: WFR-signaleringen

0