Op donderdag 1 augustus verschijnt nummer 7297. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Mr. I.M. de Groot - Out with the old, in with the new
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis - Initiatiefwetsvoorstel liquidatie- en stakingsverlies ontbeert ­evenwicht

Recentelijk is het initiatiefwetsvoorstel liquidatie- en stakingsverlies via internet geconsulteerd. De auteur bespreekt in deze bijdrage dit wetsvoorstel en concludeert dat evenwicht ontbreekt. De liquidatie- en stakingsverliesregeling wordt ten nadele van de belastingplichtige versoberd maar bestaande knelpunten die ook ten nadele van de belastingplichtige uitpakken, worden ongemoeid gelaten. Daardoor is het geheel onevenwichtig. Het oordeel over het wetsvoorstel zou aanzienlijk positiever zijn als ook die knelpunten waren meegenomen in het initiatiefwetsvoorstel. Voorts doet de auteur een alternatief voorstel voor liquidatieverliezen ter zake van non-EU/EER-deelnemingen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. F.C. de Groot - Problemen bij de uitvoering van steekproeven door de fiscus

Een fiscale steekproef kan leiden tot een correctie van de aangifte ter grootte van de projectie van de gevonden fouten. Maar praktische problemen staan de steekproefuitvoering en deze projectie in veel gevallen in de weg. De auteur belicht deze obstakels met name vanuit de fiscale wetsbepalingen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. E.M. van Doornik - Wel of geen rentevergoeding, dat is de vraag van vandaag!

Volgens het Hof van Justitie van de Europese Unie dient op verzoek aan de belastingschuldige invorderingsrente te worden vergoed, indien belasting in strijd met het Unierecht is geheven. In Nederland is de betaling van een rentevergoeding door de autoriteiten aan belastingplichtigen geregeld in de Invorderingswet 1990. Dit gold ook voor de rentevergoeding bij, kort gezegd, onterecht geïnde rechten bij invoer. Met de inwerkingtreding van het douanewetboek van de Unie (DWU) is echter een artikel opgenomen in de Invorderingswet 1990 dat toepassing van hoofdstuk V inzake invorderingsrente, waaronder de bepalingen inzake rentevergoeding, uitzondert voor te innen of terug te betalen bedragen aan rechten bij invoer. Het DWU regelt dit zelf. Echter, het DWU regelt niet alles en nationale invulling blijft nodig. Dit artikel behandelt de diverse bepalingen inzake rente en rentevergoeding ten aanzien van rechten bij invoer alsmede de relevante Europese jurisprudentie en de gevolgen hiervan voor de nationale wet- en regegeving.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Dr. W. Bruins Slot - De waardering van een complex vastgoedbedrijfsmiddelen

Een reactie op “Goed koopmansgebruik en het waarderen van een samenstel van (vastgoed) bedrijfsmiddelen” van prof. dr. T.M. Berkhout MRE MRICS en dr. mr. J.M. van der Heijden RA (WFR 2019/123). Met naschrift van prof. dr. T.M. Berkhout MRE MRICS en dr. mr. J.M. van der Heijden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

ICAP: Grensoverschrijdend horizontaal toezicht?

In deze bijdrage onderzoekt prof. mr. dr. R. Russo of het international compliance and Assurance program van de oecd kan worden aangemerkt als een vorm van internationaal horizontaal toezicht. Daartoe wordt eerst het ICAP programma kritisch besproken en vervolgens gekeken naar de kenmerken van horizontaal toezicht. Uit de vergelijking van beide programma’s wordt tenslotte geconcludeerd dat ICAP inderdaad als een vorm van internationaal horizontaal toezicht kan worden gezien.

De formeelrechtelijke gevolgen van een digitale aanvulling op de aangifte

De indiening van een tweede digitaal aangiftebiljet waarmee een foutje wordt gecorrigeerd, kort gezegd een digitale aanvulling op de aangifte, is inmiddels ingeburgerd in de fiscale praktijk. In dit artikel staat mr. J.D. Baron stil bij de mogelijke formeelrechtelijke gevolgen. Hierbij wordt met name een koppeling gemaakt met situaties van navordering, een vergrijpboete en het niet doen van de vereiste aangifte.

Producten: WFR-signaleringen

0