Op donderdag 15 augustus verschijnt nummer 7298. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Mr. S.F.J.J. Schenk RB - Verkeerde toga vandaag
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. mr. dr. M.M.W.D. Merkx en mr. R. Starkenburg - Morgan Stanley: meten met twee (of meer) maten!

Op 24 januari 2019 wees het Hof van Justitie het arrest-Morgan Stanley. Dit arrest heeft niet alleen gevolgen voor ondernemers met vaste inrichtingen in verschillende landen, maar voor alle ondernemers. In dit artikel onderzoeken de auteurs de impact van dit arrest op de Nederlandse btw-praktijk.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. G.I. van Eijk en mr. dr. R. Snoeij - Het reilen en zeilen van geactiveerde rente in de earningsstrippingregeling

Sinds 1 januari 2019 bevat de Wet VPB 1969 een generieke renteaftrekbeperking die renteaftrek koppelt aan de fiscale EBITDA van een belastingplichtige; de earningsstrippingregeling. Deze regeling kent een aantal specifieke bepalingen met betrekking tot geactiveerde rente. In deze bijdrage zetten de auteurs de toepassing van de earningsstrippingregeling op geactiveerde rente uiteen en signaleren zij enkele belangrijke vraagpunten die worden toegelicht met rekenvoorbeelden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. drs. M.P.A. Spanjers - Geen ode aan de opslag duurzame energie (ODE)

Het kabinet heeft onlangs beloofd de belasting op de energierekening voor huishoudens per 2020 aanzienlijk te verlagen. Daarnaast is aangekondigd dat een heffing op CO2-uitstoot wordt ingevoerd. Het valt op dat de energierekening en de CO2-uitstoot grondslagen zijn waarbij heffingen niet steeds als “belastingen” worden gekenschetst. In dit artikel onderzoekt de auteur de achtergrond en de gevolgen daarvan, waarbij de opslag duurzame energie (ODE) centraal staat. Het kabinet ziet de ODE namelijk als de sleutel voor het doorvoeren van de belastingverlaging op de energierekening en tevens als blauwdruk voor de inbedding in de overheidsbegroting van de nieuwe heffing op CO2-uitstoot. De auteur toont zich echter kritisch over het wegmoffelen van de ODE en acht dit geen aanlokkelijk perspectief voor de nieuwe heffing. Hij meent bovenal dat de sleutel voor de belastingverlaging op de energierekening niet enkel bij de ODE kan liggen, althans niet indien de kabinetsbelofte ook daadwerkelijk gestand gedaan dient te worden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Uitkomsten WOB-verzoek en de bezits- en voortzettingseis binnen de bedrijfsopvolgingsregeling

In deze bijdrage gaan mr. Y.J.M. Pijpers en mr. P. Visser voor enkele praktijksituaties in op de vraag in hoeverre het in het WOB-verzoek inzake de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet opgenomen beleid, met betrekking tot de bezits- en voorzettingseis bij de schenking of vererving van aanmerkelijkbelangaandelen, past binnen doel en strekking van de bedrijfsopvolgingsregeling.

Het anoniementarief in de loonheffingen

Een casus die laat zien welke rigoureuze gevolgen het niet voldoen aan de administratieve verplichtingen voor de loonheffingen kan hebben. Th.J.M. van Schendel bespreekt het oordeel van de rechtbank en naar zijn mening zijn de rechtbank en de belanghebbende iets vergeten. Er is geen hoger beroep ingesteld. Een beleidswijziging bij de Belastingdienst vergroot het werkgeversrisico. De auteur brengt de mogelijkheden in kaart om naheffingen met toepassing van het anoniementarief te voorkomen.

Producten: WFR-signaleringen

3