Op donderdag 20 november verschijnt nummer 7311. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Dr. C.A.T. Peters - Starbucks en het vestigingsklimaat: toch een lekker bakkie?
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. M.J. Velthoven - Goed koopmansgebruik naar het einde van de wereld: toepassing ­binnen de CFC-regeling

Per 1 januari 2019 is in de vennootschapsbelasting een CFC-regeling van kracht op grond waarvan in bepaalde gevallen niet-uitgekeerd laag belast inkomen (“besmette voordelen”) in aanmerking moet worden genomen bij het bepalen van de winst. Bij het bepalen van deze besmette voordelen moet rekening worden gehouden met goed koopmansgebruik. De auteur bespreekt wat goed koopmansgebruik leert ten aanzien van bepaalde bestanddelen van de besmette voordelen. De auteur toont aan dat goed koopmansgebruik niet alleen de jaarlijkse besmette ­voordelen bepaalt die in aanmerking moeten worden genomen onder de CFC-regeling maar ook de totale besmette voordelen. Volgens de auteur is onduidelijk hoe goed koopmansgebruik binnen de CFC-regeling uitwerkt bij een verkrijging en verhanging van het belang in de CFC. Ten slotte wordt de verwerking in de aangifte vennootschapsbelasting besproken.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

O. El Ghannouti MSc en mr. W.S.F. Kolkman - Btw in de Golfstaten: de djinn is uit de fles

Sinds 1 januari 2018 hebben drie van de zes Golfstaten een geheel nieuw btw-stelsel ingevoerd. De djinn is uit de fles want de verwachting is dat de resterende Golfstaten spoedig zullen volgen, alsmede dat andere (vormen van) belastingen zullen worden uitgebreid dan wel ingevoerd. In dit artikel bespreken auteurs de opvallendste overeenkomsten en verschillen tussen deze Midden-Oosterse btw ten opzichte van haar Europese equivalent.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

A. Hilge MSc en mr. P.L.F. Seegers - De (on)belastbaarheid van letselschade

Hoe worden letselschade-uitkeringen belast in de inkomstenbelasting in box 1 en in box 3? Maakt het uit of de ontvanger van de uitkering een ondernemer is of niet? Wat zijn de overwegingen van de wetgever en in de jurisprudentie? En is de belastingheffing evenwichtig, dit mede gezien het effect op andere regelingen zoals bijvoorbeeld de Wmo en de Wlz? Deze vragen worden door de auteurs in dit artikel behandeld. Het artikel wordt afgesloten met een conclusie en aanbevelingen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. L.J.A. Pieterse - Boekbespreking

Een boekbespreking van ‘Cassatie’ van B.T.M. van der Wiel, N.T. Dempsey, J.F. de Groot, A. Knigge en A.E.H. van der Voort Maarschalk.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

De Nederlandse belastingheffing over dividend onder een belastingverdrag

In de arresten BNB 2004/123 en BNB 2007/41 heeft de Hoge Raad beslist dat bij inkoop respectievelijk liquidatie vanaf 1997 niet meer het dividendartikel maar het vermogenswinstartikel in een verdrag van toepassing is. Daardoor is onduidelijk geworden hoe onder een belastingverdrag het begrip dividenden voor Nederland moet worden uitgelegd. Moet het voor alle aandeelhouders worden uitgelegd als reguliere voordelen of als opbrengst voor de dividendbelasting? Of moet het voor buitenlandse aanmerkelijkbelanghouders en voor andere aandeelhouders verschillend worden uitgelegd? In dit artikel bespreekt dr. J.H.M. Arts deze drie mogelijkheden.

De rechtsbescherming van de (primaire) belastingschuldige in de Invorderingswet 1990

In dit artikel analyseert A. van Eijsden de mate van rechtsbescherming die belastingschuldigen genieten onder het regime van de Invorderingswet 1990. Daartoe wordt allereerst een inventarisatie gemaakt van de diverse geschillen die er tussen de belastingschuldige en de Ontvanger kunnen rijzen. Voorts wordt in kaart gebracht welke instanties aangewezen zijn om kennis te nemen van de diverse geschillen. De slotconclusie van de auteur is dat de vormgeving van de rechtsbescherming rommelig is en dat de mate van rechtsbescherming te kort schiet.

Producten: WFR-signaleringen

1