Op donderdag 16 januari verschijnt nummer 7317. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Dr. W. Bruins Slot - “Opa is gek”
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. drs. R.M. Bos-Schepers - De bedrijfsopvolgingsregeling en het ondernemingsbegrip in de ­inkomstenbelasting

In dit artikel gaat auteur in op de vraag of een nieuwe bezitstermijn ex art. 35d SW 1956 aanvangt als een Holding aandelen in een entiteit koopt dan wel activa/passiva koopt. Het gaat hierbij meer specifiek om de vraag of de Holding voor het geheel na deze aankoop nog steeds ten minste vijf jaren een IB-onderneming heeft gedreven. ­Auteur analyseert dit vraagstuk aan de hand van de jurisprudentie over het IB-ondernemingsbegrip.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. drs. P. Klaassen RA en prof. mr. dr. A.C.P. Bobeldijk - Het effectieve belastingtarief volgens het landenrapport

Multinationale ondernemingen met een omzet vanaf € 750 miljoen hebben de wettelijke verplichting een zogenaamd landenrapport op te stellen. De auteurs betogen dat heldere definities van groot belang zijn om de effectieve belastingtarieven (ETR’s) van bedrijven, berekend vanuit het landenrapport, goed te kunnen interpreteren en te vergelijken. Belastingdiensten zijn namelijk al gestart met risico-analyses op landenrapporten en zullen hun risico-analyses naar verwachting mede baseren op berekende ETR’s. Ook signaleren zij een ontwikkeling naar meer en meer publieke country-by-country reporting waardoor, met het oog op de vergelijkbaarheid, het belang van zuivere definities alleen maar groter wordt. In hun bijdrage betogen zij dat zelfs na implementatie van de recente guidance van de OESO nog geen zuivere berekening van de ETR mogelijk is. Zij doen concrete voorstellen voor aanpassingen van de gehanteerde definities in het landenrapport. Tevens komen zij met een voorstel tot aanpassing van de ministeriële
regeling inzake aanvullende documentatieverplichtingen verrekenprijzen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Dr. B. Dieleman - Internationale fiscale aspecten van het PEPP

Door inwerkingtreding van Verordening 2019/123 wordt het voor inwoners van de EU mogelijk om via een pan-­Europees persoonlijk pensioenproduct (PEPP) vrijwillig te sparen voor de oude dag. De fiscale facilitering van het PEPP is niet in de Verordening opgenomen en wordt aan de lidstaten overgelaten. In deze bijdrage bespreekt de ­auteur de internationale fiscale aspecten van het PEPP. Daarbij ligt de focus op de aspecten die relevant zijn indien een het PEPP fiscaal gefaciliteerd is in Nederland, de spaarder naar een andere lidstaat emigreert en vice versa.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

In deze bijdrage komt het antimisbruikvoorbehoud van de splitsingsfaciliteit in de overdrachtsbelasting aan de orde.

Daarbij wordt ingegaan op de implicaties en achtergrond van het arrest van de Hoge Raad van 13 september 2019, waarin is bevestigd dat de reikwijdte van het antimisbruikvoorbehoud in de overdrachtsbelasting en de vennootschapsbelasting dezelfde is. Mr. R.L.P. van der Velden en mr. P. Visser gaan er in dit artikel nader op in.

“Marginale druk: over het randje”

In deze bijdrage onderzoekt drs. A.T.H. van der Linden, naar aanleiding van de motie Stoffer en het daaropvolgende onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Ministerie van Financiën, de marginale belastingdruk in de inkomstenbelasting in relatie tot het draagkrachtbeginsel. Door de (marginale) heffingskortingen te integreren in de schijftarieven ontstaat een interessant beeld rondom de verdeling van de belastingdruk in de inkomstenbelasting over inkomensgroepen heen.

Producten: WFR-signaleringen

4