Op donderdag 5 maart verschijnt nummer 7324. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Mr. M.H.C. Ruijschop - Verdronken vlinder
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Drs. C. Overduin -Anoniementarief 2020 speelt de kwaadwillende inhoudingsplichtige in de kaart …
Het anoniementarief in de loonbelasting staat nog op 52% terwijl het toptarief is gezakt tot 49,5%. Dat roept de vraag op of de discussie herleeft inzake het strafkarakter van dit tarief. In dit artikel wordt dat nader uitgewerkt. Daarbij wordt ook uitdrukkelijk ingegaan op de samenloop met het eindheffingsregime (art. 31 Wet LB 1964). Geadviseerd wordt om het anoniementarief alsnog te verlagen tot het toptarief. Maar zelfs dan is het nog maar de vraag of de discussie inzake het strafkarakter (“criminal charge”, art. 6 EVRM) geheel verstomd zal zijn. Indien het anoniementarief niet gewijzigd wordt, kan dat kwaadwillende werkgevers wel eens onbedoeld in de kaart spelen. Dat risico zou de wetgever niet moeten willen lopen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. ing. B.J.B Boersma RB en mr. E. Vellinga RB - Recente ontwikkelingen btw bij invoer
Als goederen de EU binnenkomen en in de EU achterblijven, is veelal btw verschuldigd. Daarbij worden de regels van het douanerecht toegepast. Maar gelden deze ook onverkort als dit tot vreemde resultaten leidt? Uit jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie blijkt dat dit niet het geval is. En hoe zit het met de situatie dat bij een intracommunautaire transactie, die volgt na invoer, de formaliteiten niet op de juiste wijze zijn vervuld? Is de aangever dan aansprakelijk voor de btw? Ook hierover heeft het Hof van Justitie belangrijke arresten gewezen waaruit blijkt dat de “btw-soep” niet zo heet wordt gegeten. Wel is het steeds van belang dat de aangever goede zorg betracht en fraude met btw probeert te voorkomen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
H. Bergman - De juiste feiten en het volledige plaatje, s.v.p.
Verslag van de tweede Medior Tax Community Meeting, gehouden op woensdag 22 januari 2020 in het Van der Valk-hotel te Utrecht.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
De eigen woning: fiscaal nog niet klaar voor verduurzamen
In het Nederlandse ‘Klimaatakkoord’ van juni 2019 staat hoe Nederland het klimaatakkoord van Parijs (verlagen CO2-uitstoot) wil verwezenlijken. Eén van de genoemde maatregelen is het verduurzamen van woningen. Verduurzamen van de woningvoorraad is een enorme opgave, gezien het aantal woningen. In 2017 bedroeg de omvang van de Nederlandse voorraad 7,7 miljoen woningen, waarvan 56% bestond uit koopwoningen. Het merendeel van deze woningen is meestal matig geïsoleerd en wordt vrijwel allemaal verwarmd door aardgas. De fiscale en financiële belangen rond de eigen woning zijn nu al enorm voor de overheid en burgers. Niet iedere eigenwoningbezitter zal in staat zijn uit eigen middelen zijn woning te verduurzamen of hiervoor een lening aan te kunnen gaan. De vraag speelt hoe dit financieringsprobleem moet worden opgelost. Prof. dr. T.M. Berkhout MRE MRICS en mr. drs. M.C.B. Bril MFP CPL onderzoeken welke fiscale instrumenten eigenwoningbezitters kunnen stimuleren om hun woning te verduurzamen. Anders geformuleerd: elke wijzigingen kan de wetgever in het belastingstelsel doorvoeren om ervoor te zorgen dat eigenwoningbezitters vrijwillig overgaan tot het verduurzamen van hun woning?
Producten: WFR-signaleringen