Op donderdag 14 mei verschijnt nummer 7334. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Mr. S.E. Faber - Op weg naar balans in de vennootschapsbelasting?
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Dr. F.J. Elsweier en prof. dr. A.J.A. Stevens - Implementatie ATAD en andere recente fiscale ontwikkelingen in Duitsland
Hoe gaat Duitsland om met de implementatie van de antibelastingontwijkingsrichtlijnen (ATAD1 en ATAD2)? Wat zijn de fiscale gevolgen van de jaarlijkse fiscale wijzigingen in Duitsland voor Nederlandse ondernemers die ofwel zaken doen in Duitsland, ofwel Duitse deelnemingen hebben of waarvan het hoofdhuis in Duitsland is gevestigd? De fiscale ontwikkelingen in Duitsland kunnen voor zowel de fiscale Nederlandse beleidsmakers als de fiscale praktijk inspirerend en interessant zijn. In deze bijdrage gaan de auteurs in op recente Duitse fiscale ontwikkelingen. Zij geven een schets van het huidige fiscale systeem in Duitsland en ontwikkelingen op het gebied van tarief en grondslag, zoals bijvoorbeeld verliesverrekeningsregels, earningsstrippingmaatregel en fiscale eenheid. Daarnaast gaan zij in op de belangrijkste punten uit het jaarlijkse Belastingplan en de wet ter stimulering van speur- en ontwikkelingswerkzaamheden dat per 1 januari 2020 in werking is getreden. Verder wordt uitgebreid het consultatiedocument ter implementatie van de antibelastingontwijkingsrichtlijnen – dat begin december 2019 is gepubliceerd – behandeld. Tot slot gaan de auteurs in op de mogelijke toekomstige wijzigingen in de Duitse overdrachtsbelasting.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. E.M.E. van der Enden en mr. B.C. Klein - Doorontwikkeld horizontaal toezicht – Ontwikkelingen in modern Nederlands belastingtoezicht
Een reactie op het artikel van F.C. de Groot, ‘“Doorontwikkeling” horizontaal toezicht in het jaarplan Belastingdienst 2020 is in feite afbouw’, WFR 2020/32. Tevens wordt de vraag behandeld of Doorontwikkeld horizontaal toezicht tegemoetkomt aan de aanbevelingen van de Commissie Horizontaal Toezicht uit 2012 en een einde maakt aan de ‘polemische richtingenstrijd’ die al vijftien jaar woedt over het concept horizontaal toezicht en de uitvoering daarvan in Nederland.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. drs. M.M.J.A. Veltrop - Short stay structuren – Hoe te voorkomen?
Het afgelopen decennium zijn op steeds meer plekken woningen ontstaan door transformaties van gebouwen. Daarbij is veelvuldig gebruikgemaakt van zogenoemde short stay structuren waarmee aanzienlijke btw-besparingen worden behaald. De btw op de verbouwingskosten wordt volledig in aftrek gebracht, terwijl de gerealiseerde woningen slechts een korte periode belast worden verhuurd. In dit artikel beschrijft de auteur welke mogelijkheden hij ziet in zowel jurisprudentie als eventuele wetswijzigingen om short stay structuren te voorkomen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
De Vpb-plichtige gemeente
Naar aanleiding van de Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen, waarin de Vpb-plicht voor gemeenten is aangescherpt, is een onderzoek uitgevoerd onder 27 gemeenten. Centraal hierin staat de vraag hoe gemeenten de nieuwe Vpb naleven. Het onderzoek, besproken door dr. R.J. Anderson, richt zich met name op de activiteiten die gemeenten in het kader van een dienstverleningsovereenkomst uitvoeren voor andere organisaties. Het blijkt dat 10 gemeenten voor het jaar 2017 geen volledige aangifte hebben ingediend. Het betreft dan in alle gevallen gemeenten die deze activiteiten onder het cluster Overhead hebben ondergebracht. De aard van de onvolledige aangifte is verschillend, maar doorgaans betreft dit een te hoge kostentoerekening, met een te lage winstopgave als gevolg. De meeste gemeenten die DVO activiteiten onder het cluster Overhead hebben gebracht en niets aangeven op deze activiteiten, stellen niet eerder bekend te zijn met het eventuele positieve resultaat. Het betrekken van fiscalisten versterkt in dit verband het fiscale bewustzijn bij gemeenten. In alle gevallen volgt de Belastingdienst de ingediende aangiften. Ook kan geconcludeerd worden dat naarmate minder gesprekken worden gevoerd met de Belastingdienst en naarmate deze gesprekken minder zwaar worden bevonden, ook de kans op naheffingsaanslagen en fiscale boetes lager wordt ingeschat.
Zonnepanelen en btw: een duurzame oplossing?
De populariteit van zonnepanelen neemt toe en simultaan aan deze populariteitsstijging neemt het aantal btw-vraagstukken over de exploitatie van zonnepanelen toe. In dit artikel gaan mr. N.P. Arzini en J.R.M. Kindt MSc in op de btw-aspecten bij zowel particulieren als bij belastingplichtigen die reeds uit anderen hoofde ondernemer zijn en staan dan met name stil bij het ondernemerschap en het recht op aftrek van voorbelasting.
Producten: WFR-signaleringen