Op donderdag 21 mei verschijnt nummer 7335. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Prof. mr. dr. P.G.H. Albert - Lang leve het knijp-en-piepsysteem
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Dr. M. Snippe RA - Kan de Belastingdienst de gewenste zekerheid bieden bij de rechtmatigheid van de NOW-regeling?
De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) heeft zijn beslag gekregen. Het UWV is tot uitbetaling overgegaan van de voorschotten. Met enkele maanden kunnen de subsidies worden aangevraagd. Het gaat daarbij om gigantische bedragen die rechtmatig verdeeld moeten worden over de bedrijven die, ondanks hun omzetverlies, de werknemers in dienst houden en uitbetalen. De regeling kent ook frauderisico’s. Om die tot een minimum te beperken zijn er voorwaarden. Om te komen tot en rechtmatige verstrekking van de subsidie is onder andere een rol weggelegd voor de openbare accountant en de Belastingdienst. Vanuit de beroepsgroep van accountants zijn er allerlei risico’s gesignaleerd om die rol te kunnen vervullen. Die rol wordt mogelijk beperkter dan in opzet is beoogd. De rol van de Belastingdienst kan daardoor significanter worden. In deze bijdrage staat de auteur stil bij de rol die de Belastingdienst kan vervullen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. N.P. Arzini en J.R.M. Kindt MSc - Zonnepanelen en btw: een duurzame oplossing?
De populariteit van zonnepanelen neemt toe en simultaan aan deze populariteitsstijging neemt het aantal btw-vraagstukken over de exploitatie van zonnepanelen toe. In dit artikel gaan de auteurs in op de btw-aspecten bij zowel particulieren als bij belastingplichtigen die reeds uit anderen hoofde ondernemer zijn en staan dan met name stil bij het ondernemerschap en het recht op aftrek van voorbelasting.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Dr. L.W.D. Wijtvliet - Boekbespreking
Van Soests voetafdrukken. Een bespreking van ‘Taal en compositie: oog in oog met J. van Soest (1929-2006) als annotator’ van L.J.A. Pieterse.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek - Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in dit Weekblad
Hybride knelpunten in ATAD2 en Wet Bronbelasting 2021
De combinatie van de unieke Nederlandse fiscale kwalificatieregels van samenwerkingsverbanden, de rechtsonzekerheid ten aanzien van het begrip ‘samenwerkende groep’ en de doorkijkregels van ATAD2 en de Wet Bronbelasting 2021 blijkt veel sneller tot renteaftrekbeperking én bronbelasting te kunnen leiden dan de regels in eerste instantie doen vermoeden. Na een technisch overzicht van de relevante bepalingen tonen E.J. Spoelder LLM, S. Sari LLM en M.C. Rasenberg Msc aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden een aantal belangrijke knelpunten aan, en sluiten af met enkele aanbevelingen.
De Vpb-plichtige gemeente
Naar aanleiding van de Wet modernisering Vpb-plicht overheidsondernemingen, waarin de Vpb-plicht voor gemeenten is aangescherpt, is een onderzoek uitgevoerd onder 27 gemeenten. Centraal hierin staat de vraag hoe gemeenten de nieuwe Vpb naleven. Het onderzoek, besproken door dr. R.J. Anderson, richt zich met name op de activiteiten die gemeenten in het kader van een dienstverleningsovereenkomst uitvoeren voor andere organisaties. Het blijkt dat 10 gemeenten voor het jaar 2017 geen volledige aangifte hebben ingediend. Het betreft dan in alle gevallen gemeenten die deze activiteiten onder het cluster Overhead hebben ondergebracht. De aard van de onvolledige aangifte is verschillend, maar doorgaans betreft dit een te hoge kostentoerekening, met een te lage winstopgave als gevolg. De meeste gemeenten die DVO activiteiten onder het cluster Overhead hebben gebracht en niets aangeven op deze activiteiten, stellen niet eerder bekend te zijn met het eventuele positieve resultaat. Het betrekken van fiscalisten versterkt in dit verband het fiscale bewustzijn bij gemeenten. In alle gevallen volgt de Belastingdienst de ingediende aangiften. Ook kan geconcludeerd worden dat naarmate minder gesprekken worden gevoerd met de Belastingdienst en naarmate deze gesprekken minder zwaar worden bevonden, ook de kans op naheffingsaanslagen en fiscale boetes lager wordt ingeschat.
Producten: WFR-signaleringen