Op donderdag 9 juli verschijnt nummer 7342. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Mr. dr. S.B. Cornielje - Flatten the curve!
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Dr. L.W.D. Wijtvliet en R.C. de Smit Msc - Verwant, vermengd en verweven: over de samenhang tussen belastingen en de premie voor de volksverzekeringen

De volksverzekeringen AOW, Anw en Wlz staan niet op zichzelf. Hun financiering is een mengvorm van belasting- en premiegelden. Daarnaast zijn diverse belastingbepalingen van belang voor de premieheffing voor de volksverzekeringen. Er bestaat dus samenhang tussen het belasting- en het premiestelsel. Daardoor kan een herziening van het belastingstelsel gevolgen hebben voor de financiering van de volksverzekeringen. In deze bijdrage gaan de auteurs daarom in op de samenhang tussen het belasting- en het premiestelsel. Dat doen zij aan de hand van onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Eerst bespreken zij de geldstromen die in de volksverzekeringsfondsen vloeien. Daarna staan zij stil bij manieren waarop de loon- en inkomstenbelastingregels van invloed zijn op de premieheffing voor de volksverzekeringen. Tot besluit en ter verdieping belichten zij enkele in het oog springende aspecten van de interactie tussen belasting- en premieheffing, zoals de beperking van premieheffing tot box 1, de invloed van de inkomensafhankelijke heffingskorting en de wijze waarop premiederving wordt gecompenseerd. Zij doen in dat kader ook enkele aanbevelingen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Drs. M.G.A. de Wit en mr. J.N.A.H. Renckens - Claimbehoud bij geruisloze terugkeer

In deze bijdrage bespreken de auteurs de wijze waarop de aanmerkelijkbelangclaim en de vennootschapsbelastingclaim bij de toepassing van een geruisloze-terugkeerfaciliteit worden gewaarborgd. Zij bezien in hoeverre de wetgever daarin is geslaagd en komen met enkele voorstellen om de huidige regeling te verbeteren.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

F. Wiggers LL.M en mr. E. Swaving Dijkstra - Artikel 32bb Wet LB: werknemersverhaal een idee?

De pseudo-eindheffing over excessieve vertrekvergoedingen is ontworpen als werkgeverslast. Doorkruist dit elke poging tot verhaal op de werknemer, of bestaat bewegingsruimte? Een analyse van de verhaalsmogelijkheden voor de werkgever.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Kunstmatige intelligentie in de fiscaliteit: de computer als belastingadviseur?

Computertechnologie heeft veel invloed op de maatschappij en de opmars van zogeheten kunstmatige intelligentie zal dat beeld alleen maar versterken. De fiscaliteit is geen uitzondering: digitale hulpmiddelen spelen een steeds grotere rol bij de beantwoording van belastingvraagstukken. Mr. drs. R. Hein geeft zijn kijk op het interes­sante vraagstuk wat computers nu al kunnen, maar nog belangwekkender: wat kunnen ze straks nog meer? Kunnen computers in de (nabije) toekomst zelfstandig fiscale adviezen geven?

Belangenwijzigingen bij vastgoedlichamen

Met ingang van 1 januari 2020 is art. 15ba Wet VPB ingevoerd. Deze bepaling betreft een met art. 20a Wet VPB (handel in verlieslichamen) vergelijkbare antimisbruikbepaling gericht tegen de handel in rentelichamen. De parlementaire toelichting bij art. 15ba Wet VPB is vrij summier en in de vastgoedtransactiepraktijk roept toepassing van de bepaling een aantal vragen op. Mr. L.N. Kluinhaar en mr. D.C. Simonis zullen deze vragen in het kader van aandelentransacties met vastgoedlichamen in kaart brengen en aan de hand van een praktijkcasus – voor zover mogelijk – beantwoorden. Bij deze behandeling gaan de auteurs tevens in op de samenloop tussen art. 15ba en art. 20a Wet VPB en de invloed van de Wet spoedreparatie fiscale eenheid. Voorts gaan zij onder meer in op de praktische toepassing van art. 15b Wet VPB bij vastgoedlichamen, de invloed van de herwaarderingsmogelijkheid van art. 20a, lid 12, Wet VPB op de toepassing van art. 15b en art. 15ba Wet VPB, alsmede de standalone toepassing van de beleggingstoets van art. 20a, lid 4, Wet VPB op houdster- en financieringsvennootschappen van vastgoedlichamen.

Producten: WFR-signaleringen

1