Op donderdag 30 juli verschijnt nummer 7344. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. mr. dr. P.G.H. Albert - Omissie in de Wet hardheidsaanpassing Awir
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. dr. S. Cnossen - Bouwstenen voor een \nog/ beter belastingstelsel!

In Bouwstenen voor een \nog/ beter belastingstelsel pleit de auteur voor een systematische scheiding van de belasting van inkomen uit arbeid en inkomen uit kapitaal. Werkelijk (niet forfaitair) kapitaalinkomen zou naar een gematigd uniform tarief moeten worden belast. Dit vereist een splitsing van de “winst uit onderneming” van zelfstandigen en directeuren-grootaandeelhouders (dga’s), waarbij de kapitaalinkomenscomponent kan worden bepaald door een rekenrendement toe te passen op het fiscaal eigen vermogen. De overblijvende “winst” zou dan als arbeidsinkomen moeten worden belast.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. L.N. Kluinhaar en mr. D.C. Simonis - Belangenwijzigingen bij vastgoedlichamen

Met ingang van 1 januari 2020 is art. 15ba Wet VPB 1969 ingevoerd. Deze bepaling betreft een met art. 20a Wet VPB 1969 (handel in verlieslichamen) vergelijkbare antimisbruikbepaling gericht tegen de handel in rentelichamen. De parlementaire toelichting bij art. 15ba Wet VPB 1969 is vrij summier en in de vastgoedtransactiepraktijk roept toepassing van de bepaling een aantal vragen op. De auteurs zullen deze vragen in het kader van aandelentrans­acties met vastgoedlichamen in kaart brengen en aan de hand van een praktijkcasus – voor zover mogelijk – beantwoorden. Bij deze behandeling gaan de auteurs tevens in op de samenloop tussen art. 15ba en art. 20a Wet VPB 1969 en de invloed van de Wet spoedreparatie fiscale eenheid. Voorts gaan zij onder meer in op de praktische toepassing van art. 15b Wet VPB 1969 bij vastgoedlichamen, de invloed van de herwaarderingsmogelijkheid van art. 20a lid 12 Wet VPB 1969 op de toepassing van art. 15b en art. 15ba Wet VPB 1969, alsmede de standalone toepassing van de beleggingstoets van art. 20a lid 4 Wet VPB 1969 op houdster- en financieringsvennootschappen van vastgoedlichamen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Drs. C. van Dijk - Classificatieverschillen in IGA en CRS

Voor de toepassing van de IGA en de CRS is het classificeren van entiteiten belangrijk. Een verkeerde classificatie kan ertoe leiden dat Nederland niet aan zijn IGA- en CRS-verplichtingen voldoet. De auteur analyseert de classificatieprocessen en geeft verschillen aan tussen de IGA en de CRS. Hij pleit voor een uniforme interpretatie van begrippen en doet voorstellen tot verbetering.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Onderzoeksgroep Starbuckszaak van het FIT - Starbuckszaak: begin van het einde of redding van transfer pricing?

Verslag van het online WFR Fiscaal Café, gehouden op 3 juni 2020 vanuit Nieuwspoort Den Haag.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is objectief en gerechtvaardigd

Nederland kent sinds vele jaren een ruimhartige bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de schenk- en erfbelasting. Hoewel Nederland hiermee volledig in de pas loopt met de ons omringende landen, is er veel kritiek op de BOR. Die kritiek ziet met name op het gebrek aan onderzoek naar de noodzaak voor een dergelijke regeling en de (veronderstelde) ongelijkheid die dat oplevert. Mr. L.C.H.N. Kuivenhoven en dr. J.H.M. Nieuwenhuizen zijn echter van mening dat er objectieve rechtvaardigingen bestaan voor een dergelijke vrijstelling en dat van een (disproportionele) ongelijke behandeling geen sprake is.

Bouwstenen voor een betere Successiewet?

In deze bijdrage bespreekt prof. mr. I.J.F.A. van Vijfeijken de beleidsopties die zijn opgenomen in de Bouwstenen voor een beter belastingstelsel. De bijdrage beperkt zich tot de voorstellen die de schenk- en erfbelasting raken, waaronder de afschaffing van de eigenwoningschenking, de invoering van een generieke vrijstelling van € 30.000, de verhoging van het toptarief met 10%-punten. Zijdelings komen ook de beleidsopties met betrekking tot de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten en die met betrekking tot estate planning en huwelijk aan bod.

Producten: WFR-signaleringen

28