Op donderdag 8 oktober verschijnt nummer 7352. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen

Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis - Waarom heeft Shell het toch zo verbruid?
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. dr. J.P. Boer en prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis - De internationale aspecten van de voorgestelde Wet excessief lenen bij eigen vennootschap

De consultatieversie van het voorstel om excessief lenen bij de eigen vennootschap tegen te gaan uit 2019, heeft tot stevige kritiek geleid. In deze bijdrage onderzoeken de auteurs het op 17 juni 2020 ingediende wetsvoorstel Excessief lenen bij eigen vennootschap. Hierbij wordt in deze bijdrage uitsluitend aandacht besteed aan de werking van de voorgestelde maatregelen in internationale verhoudingen. Daarbij komen onder meer de complicaties bij immigratie, emigratie en remigratie aan de orde en wordt uitgebreid ingegaan op de interactie met de conserverende aanslag. De auteurs roepen de wetgever op aandacht te besteden aan de besproken onvolkomenheden en deze bij de verdere behandeling van het wetsvoorstel te betrekken teneinde de kwaliteit van wetgeving te verbeteren.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Drs. D.G. Schraa, drs. R.H.J. Lemmens en mr. T. Pater - De fiscale gevolgen van de afwikkeling van interest rate swaps

De afgelopen jaren is in de fiscale vakliteratuur de nodige discussie gevoerd over de behandeling van interest rate swaps (hierna: IRS). Op 8 november 2019 heeft de Hoge Raad een arrest gewezen over de behandeling van IRS. Over de vraag hoe fiscaal moet worden omgegaan met de afwikkeling van een IRS is helaas nog geen jurisprudentie. De auteurs onderzoeken daarom in hun artikel in hoeverre de negatieve waarde van een IRS bij afkoop en bij het “noveren” ten laste van het fiscaal resultaat kan worden gebracht. Naar de mening van de auteurs kan de belastingplichtige in de meeste gevallen, zowel in de situatie van afkoop als bij het noveren van de IRS, de negatieve waarde van de IRS ten laste van het resultaat brengen in het jaar van afwikkeling.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

M.T.G. Klemm LLM - De teruggaaf van btw geheven in strijd met het Unierecht

Uit het arrest-Terracult volgen een tweetal aandachtspunten die gezamenlijk de aanleiding voor deze bijdrage vormen. Dat is ten eerste dat het Hof van Justitie EU opnieuw ingaat op de conflicterende werking tussen het Unierechtelijke doeltreffendheidsbeginsel en het rechtszekerheidsbeginsel. Een tweede aandachtspunt volgt uit de conclusie van A-G Bobek die in dit geval het indienen van een verzoek om teruggaaf van btw geheven in strijd met het Unierecht in de vorm van een bezwaarschrift “intuïtief onlogisch” acht. Beide aandachtspunten worden in deze bijdrage door de auteur aan een analyse onderworpen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Freies Ermessen en andere professionele handelingsruimte voor de inspecteur

De Belastingdienst bevindt zich in zwaar weer. Naast bestuurlijke maatregelen als bijvoorbeeld ontvlechting van de Belastingdienst en het inwinnen van advies over extern toezicht op de Belastingdienst, doet het kabinet een oproep tot meer maatwerk bij de behandeling van burgers en bedrijven. Waar de bestuurlijke maatregelen mogelijk leiden tot meer verantwoordingsinformatie, controle, protocollen en interne voorschriften, vraagt de oproep aan de Belastingdienst tot meer maatwerk om het optimaal gebruik maken van de ruimte die er is om de behandeling toe te snijden op individuele burgers en bedrijven. Mr. M.A.C. van Elk schetst de contouren van de handelingsruimte van de inspecteur. Handelingsruimte is van toenemend belang om “oog te kunnen hebben voor de menselijke maat” en maakt het mogelijk om handhavingsstrategie handen en voeten te geven. De auteur betoogt verder dat “oog voor menselijke maat” binnen de handelingsruimte van de inspecteur vorm moet krijgen. Tenslotte wordt ingegaan op het mitigeren van de onzekerheid voor burgers en bedrijven die nu eenmaal onlosmakelijk verbonden is aan handelingsruimte voor de inspecteur.

Wat vindt Europa van de Nederlandse fiscale steekproeven?

De statistische steekproef neemt al geruime tijd een belangrijke plaats in binnen de controleaanpak van de Nederlandse belastingdienst. Voor de belastingdienst is deze aanpak namelijk efficiënt. Toch is er ook veel kritiek op deze aanpak, waarbij met name aandacht bestaat voor de positie van de belastingplichtige. In deze bijdrage bekijken prof. mr. dr. M.M.W.D. Merkx en drs J.G.M. van Twisk de statistische steekproef kritisch vanuit EU-context aan de hand van de zaak Fontana.

Producten: WFR-signaleringen

6