Op donderdag 14 januari verschijnt nummer 7365. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Mr. drs. M.P.A. Spanjers - Alles of niets
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Prof. dr. Leo Stevens - Was het onrecht rond de toeslagen wel zo ongekend?
Deze beschouwing zoekt naar de oorzaken van de uitholling van de rechtsstatelijkheid in de belastingheffing. Zij verkent de institutionele en bestuurlijke aanpassingen die de start kunnen vormen voor de wederopbouw van een deugdelijk stelsel. De bij de wetgeving betrokken actoren moeten afstand nemen van (partij)politieke profileringsbelangen en zich inzetten om een geloofwaardig belastingstelsel te creëren. Daarin staat eerlijke, efficiënte, effectieve en eenvoudige wetgeving centraal. De toeslagaffaire heeft geleerd dat de uitvoerbaarheid van de regels en de menselijke maat nimmer uit het oog mogen worden verloren. De rechtsstatelijkheid moet ook in de uitvoering de bepalende factor zijn. De Belastingdienst moet zijn heffingstaken op stelselniveau rechtmatig en doelmatig kunnen verrichten. Zijn medewerkers moeten de professionele ruimte krijgen om op persoonsniveau de wet te transformeren in recht. Ten slotte is van belang dat de rechterlijke macht in het gezamenlijk verband van de trias politica de rechtsbescherming van de burger blijft bewaken door de machtsuitoefening van de staat consequent te toetsen aan de beginselen van de rechtsstaat.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Prof. mr. C. van Raad - Braziliaanse toestanden – interest on net equity
In het Besluit 4 augustus 2020, nr. 2020-14853 wordt een standpunt ingenomen omtrent de duiding van de Braziliaanse ‘interest on net equity’ voor toepassing van het belastingverdrag Nederland-Brazilië. Als deze interest als dividend in verdragszin moet worden opgevat, kent Nederland aan de ontvanger een tax sparing credit van 25% toe terwijl bij verdragsclassificatie als interest deze credit 20% bedraagt. Na een uiterst korte analyse wordt in het Besluit geconcludeerd dat er voor verdragsdoeleinden sprake is van interest. In deze bijdrage wordt na een beoordeling van de civiele en fiscale Braziliaanse karakteristieken van deze vergoeding en een analyse van de verdragsregels tot de slotsom gekomen dat deze conclusie onjuist is.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Drs. V.L. Meijerman - Kwaliteit van fiscale wet- en regelgeving… alle ballen op de politiek?
Verslag van de Ledenvergadering van de Vereniging voor Belastingwetenschap van 10 december 2020, inzake de kwaliteit van wetgeving.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
De PPT: van theorie naar duidelijkheid?
In deze bijdrage gaan J.R. Goudsmit LLM en L.C. van Hulten MSc in op de (potentiële) reikwijdte van de Principal Purpose Test, waarbij aandacht is voor zowel de theoretische als de praktische kant. De auteurs doen een aantal suggesties om onduidelijkheden ten aanzien van de praktische invulling van de PPT (deels) weg te nemen.
Vlucht MH17 en het fiscale loonbegrip
Het Hof oordeelde en de Advocaat-Generaal concludeerde dat de erfgenamen van een slachtoffer van de MH17-ramp inkomstenbelasting moeten betalen over de overlijdensuitkering uit een door de werkgever van het slachtoffer gesloten internationale reis- en ongevallenverzekering. Zij hebben loon uit de dienstbetrekking van een ander genoten. De auteur concludeert dat het Hof en de Advocaat-Generaal op basis van wet en wetsgeschiedenis tot hun oordeel en conclusie konden komen. Hij verdedigt echter dat als de werkgever of derden aansprakelijk zijn voor de ongevalsschade, een schadevergoeding het fiscale loonbegrip overstijgt. Maatschappelijke opvattingen omtrent wat als beloningsvoordeel wordt ervaren, leiden ook tot de uitkomst van onbelastbaarheid. De erfgenamen zijn erfbelasting verschuldigd en geen inkomstenbelasting. T. van Schendel roept de wetgever op om de huidige wettelijke omkeerregel van ongevalsuitkeringen – aanspraak vrijgesteld, uitkering belast – te heroverwegen.
Producten: WFR-signaleringen