Op donderdag 18 maart verschijnt nummer 7374. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. L.G.M. Stevens - Zelfstandigenaftrek: de schijn van goud is klatergoud
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Dr. L.W.D. Wijtvliet - Het draagkrachtbeginsel en andere verdelingsbeginselen: gedachten over hun invulling, rol en betekenis voor belastingheffing

Belastingheffing is een verdelingsvraagstuk. De wens belasting te heffen, roept immers de vraag op hoe de belastinglast moet worden verdeeld. Verdelingsbeginselen spreken zich daarover uit. Zij geven normen voor een rechtvaardige spreiding van de belastingdruk over de belastingplichtigen.
In de geschiedenis hebben zich verschillende verdelingsbeginselen gemanifesteerd. Het draagkrachtbeginsel is daarvan het bekendst. In deze bijdrage staat de auteur stil bij de betekenis voor de belastingheffing van dit en andere verdelingsbeginselen. Ook gaat hij in op de verschijningsvormen en maatstaven van draagkracht.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. M. Lambregts - Wetenschap en (on)zorgvuldigheid in een btw-fraudecarrousel: ­fiscaal- en strafrechtelijk samenspel

Wetenschap en (on)zorgvuldigheid bepalen of een ondernemer fiscaal of strafrechtelijk aansprakelijk kan worden gehouden voor betrokkenheid in een btw-fraudecarrousel. De jurisprudentie daarover is nog in ontwikkeling. Bij de strafrechtelijke beoordeling heeft het fiscaalrechtelijke Kittel-criterium als zodanig geen plaats. Onvoldoende zorgvuldigheid ('had moeten weten') kan echter wel met de nodige precisie onder voorwaardelijk opzet worden geschaard, of vertaald worden naar schuldwitwassen, schuldheling en schending van Wwft-verplichtingen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. B.J.M. Hulsebosch - Overgangsregelingen in het internationale belastingrecht

In deze bijdrage besteedt de auteur aandacht aan overgangsregelingen in het internationale belastingrecht en in het bijzonder ten aanzien van art. 4 MLI. In dat kader onderzoekt de auteur een tweetal beginselen die daarbij een rol spelen. Ook wordt voorgesteld dat in het fiscaal verdragsbeleid een afzonderlijke paragraaf over overgangsregelingen wordt opgenomen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Nieuw feit in een tijdperk van big data en data-analyse: rechtsbescherming op de tocht?

We leven in een tijd van big data. Europese richtlijnen zorgen voor toenemende automatische internationale gegevensuitwisseling. De mogelijkheden voor data-analyse nemen met de dag toe, ook voor de Belastingdienst. Het nieuwe art. 16 lid 8 AWR geeft aan dat feiten die op grond van DAC6 aan het licht zijn gekomen, automatisch als nieuw feit kwalificeren en daarmee een navordering kunnen rechtvaardigen. Met deze status aparte staat de deur open voor onbelemmerde navordering en is de rechtszekerheid in het geding. Prof. dr. mr. R.N.J. Kamerling RA en mr. F. Muis-Visser bevelen heroverweging van art. 16 lid 8 AWR met klem aan.

Handreiking vaststellen compensatie ter voorkoming van een belaste schenking bij uitfasering pensioen in eigen beheer

Op 11 december 2020 is de Handreiking vaststellen compensatie ter voorkoming van een belaste schenking bij uitfasering pensioen in eigen beheer gepubliceerd.
Bij het afkopen of omzetten van het pensioen in eigen beheer kon een schenkings­aspect spelen. Dit zal onderdeel zijn geweest van het advies. Het is bijzonder dat een jaar na de uitfaseringsperiode alsnog een handreiking verschijnt in dit kader. Betekent dit nu dat eerder gegeven adviezen heroverwogen moeten worden? In deze bijdrage bespreken mr. M.M.J. Schuurman-van Nifterik en mr. dr. G.M.C.M. Staats deze Handreiking en komen tot enkele conclusies en aanbevelingen.

Producten: WFR-signaleringen

14