Op donderdag 25 maart verschijnt nummer 7375. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Prof. mr. dr. A.C.P. Bobeldijk - De balans is zoek
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Prof. dr. mr. R.N.J. Kamerling RA en mr. F. Muis-Visser - Nieuw feit in een tijdperk van big data en data-analyse: rechtsbescherming op de tocht?
We leven in een tijd van big data. Europese richtlijnen zorgen voor toenemende automatische internationale gegevensuitwisseling. De mogelijkheden voor data-analyse nemen met de dag toe, ook voor de Belastingdienst. Het nieuwe art. 16 lid 8 AWR geeft aan dat feiten die op grond van DAC 6 aan het licht zijn gekomen, automatisch als nieuw feit kwalificeren en daarmee een navordering kunnen rechtvaardigen. Met deze status aparte staat de deur open voor onbelemmerde navordering en is de rechtszekerheid in het geding. Auteurs bevelen heroverweging van art. 16 lid 8 AWR met klem aan.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. M.M.J. Schuurman-van Nifterik en mr. dr. G.M.C.M. Staats - Handreiking vaststellen compensatie ter voorkoming van een belaste schenking bij uitfasering pensioen in eigen beheer
Op 11 december 2020 is de Handreiking vaststellen compensatie ter voorkoming van een belaste schenking bij uitfasering pensioen in eigen beheer gepubliceerd.
Bij het afkopen of omzetten van het pensioen in eigen beheer kon een schenkingsaspect spelen. Dit zal onderdeel zijn geweest van het advies. Het is bijzonder dat een jaar na de uitfaseringsperiode alsnog een handreiking verschijnt in dit kader. Betekent dit nu dat eerder gegeven adviezen heroverwogen moeten worden? In deze bijdrage bespreken de auteurs deze Handreiking en komen tot enkele conclusies en aanbevelingen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
M.L. Schippers LL.M - Douanewaarde in een globaliserende wereld
Op donderdag 1 april 2021 promoveert Martijn Schippers aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift ‘Douanewaarde in een globaliserende wereld’.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. A.D.M. Janssen - Nieuwe btw e-commerceregels per 1 juli 2021
Verslag van de JOB-lezing van 28 januari 2021.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Fiscale problemen bij een WHOA-akkoord
Op 1 januari 2021 is de Faillissementswet aangepast waardoor het mogelijk is voor schuldenaren schulden te saneren buiten faillissement of surseance door middel van een onderhands akkoord dat ook schuldeisers kan binden die niet met het akkoord hebben ingestemd. Er is veel literatuur over dit zogeheten WHOA-akkoord verschenen en ook in de media is er veel aandacht aan besteed. De fiscale aspecten zijn nog niet echt aan bod gekomen, terwijl fiscale problemen totstandkoming van zo’n akkoord kunnen bemoeilijken of zelfs verhinderen. In dit artikel wordt door mr. dr. M.H.M. van Oers een inventarisatie van die problemen gemaakt.
De aftrekbeperking voor gemengde kosten in relatie tot werkkosten; een duidelijk rechtskader?
Loonkosten zijn primair aftrekbaar van de winst voor de bepaling van de grondslag in de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 (hierna: Wet VPB 1969). Echter, sommige loonkosten zijn beperkt aftrekbaar binnen de context van de Wet VPB 1969. In een procedure van begin 2020 bij de Rechtbank Noord-Holland kwam een van deze zogenoemde aftrekbeperkingen aan de orde. Het doel van deze bijdrage van S. Mattijssen MSc en mr. S. Spauwen is om te onderzoeken of de introductie van de werkkostenregeling invloed heeft op de aftrekbeperking voor ‘gemengde kosten’ in de vennootschapsbelasting en of dat vervolgens tot een duidelijk rechtskader leidt voor belastingplichtigen.
Producten: WFR-signaleringen