Op donderdag 15 april verschijnt nummer 7378. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. mr. R.J. de Vries - Het ‘economische fantoom’ in de fiscaliteit
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Prof. dr. L.G.M. Stevens - Commissie Draagkracht analyseert kwetsbaarheden in inkomensbeleid

De Commissie Draagkracht heeft nieuwe toetsingscriteria ontwikkeld om de kwetsbaarheid van de bestaande ­inkomensverhoudingen beter te kunnen analyseren. Zij doet dat door het relevante bestaansminimum voor standaardhuishoudens duidelijker in kaart te brengen. Daarbij wordt terecht afstand genomen van het uit de fiscale draagkrachttheorie afkomstige begrip ‘draagkrachtig inkomen’. Het daarin ingebouwde onrealistisch lage bestaansminimum als belastingvrije voet heeft ertoe geleid dat allerlei aanvullende instrumenten voor adequaat inkomensbeleid moesten worden ingezet om de daardoor opgeroepen knelpunten op te lossen. Inkomensondersteuning en belastingheffing zijn zodoende onlosmakelijk met elkaar verbonden geraakt. De commissie heeft de daarbij opgetreden scheefgroei beschreven en de belangrijkste aandachtspunten voor de bijstelling van het inkomensbeleid geselecteerd. Deze zijn vervolgens gekoppeld aan een zestal politieke visies met bijbehorende beleidsopties.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. B. Emmerig - Wikken en wegen over de webmodule

In dit artikel wordt ingegaan op in januari 2021 gepubliceerde testversie van de webmodule ter beoordeling van de aard van een arbeidsrelatie (overeenkomst van opdracht versus dienstbetrekking) en wat er aan deze testversie vooraf ging sinds 2009. Een analyse wijst uit dat de webmodule op meerdere punten niet voldoet aan de Hoge Raad voorgeschreven manier van beoordelen van de aard van arbeidsrelaties. Een juridische onderbouwing van de gestelde vragen en de weging van de antwoorden daarop ontbreekt. De aangewezen weg om (nog) meer richting te krijgen bij het duiden van arbeidsrelaties, loopt via de rechtspraak. Daar kan het vereiste maatwerk worden geleverd en kunnen bestaande discussiepunten tot klaarheid worden gebracht. Het is nu aan de Belastingdienst om uitvoering te geven aan zijn taak om de belastingwetgeving te handhaven en schijnzelfstandigheid te bestrijden.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. dr. C. Bruijsten en mr. D.C. Simonis - Fiscale aspecten van huurconcessies voor vastgoedverhuurders in coronatijd

De coronacrisis trekt een zware wissel op ondernemers in sectoren die door de overheidsmaatregelen worden geraakt, zoals horeca, (niet-essentiële) winkels en contactberoepen. Verhuurders van horeca-, winkel-, en bedrijfsruimten worden geconfronteerd met verzoeken van hun huurders om uitstel van huurbetaling, kwijtschelding van huurvor­deringen en tijdelijke huurkortingen (huurconcessies). De auteurs behandelen de fiscale aspecten van deze huur­concessies voor verhuurders.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Middelingsregeling vraagt fundamentele heroverweging

In deze bijdrage wordt door drs. A.T.H. van der Linden de middelingsregeling onder de loep genomen. De middelingsregeling komt, gelet op de vormgeving, in bepaalde gevallen tegemoet aan het (nadelige) effect van de tariefprogressie in de al dan niet samengestelde schijven van de inkomstenbelasting. Tegelijkertijd is het aantal schijven met ingang van het belastingjaar 2020 afgenomen tot twee, waarbij de tariefprogressie sindsdien ook pas bij een hoger inkomen optreedt (€ 68.507). Hierdoor is het benodigde gemiddelde inkomen om überhaupt te kunnen middelen, toegenomen. Daardoor zal het potentiële aantal gebruikers van de middelingsregeling sterk afnemen (en wel met 60% ten opzichte van 2011-2013). Bovendien is in het verleden het niet-gebruik van de regeling met 85% hoog gebleken. Ook kan men zich afvragen of de huidige middelingsregeling nog wel voldoende aansluit bij doel en strekking ervan. Een fundamentele heroverweging van de middelingsregeling is aldus op zijn plaats!

Vervallen van de horizonbepaling in de Invorderingswet 1990

Een van de voorgestelde wijzigingen in het wetsvoorstel Fiscale Verzamelwet 2022 is het schrappen van art. 70 Invorderingswet 1990 (de horizonbepaling). Het bodemrecht blijft voorlopig bestaan, maar er komt een onderzoek naar de alternatieven voor het bodemrecht. Mr. dr. M.H.M. van Oers bespreekt de kans dat het bodemrecht op termijn wordt afgeschaft.

Producten: WFR-signaleringen

2