Op donderdag 29 april verschijnt nummer 7380. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Prof. dr. mr. P.G.H. Albert - Onafhankelijke rechtswetenschap met een dubbele pet
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. dr. M.H.M. van Oers - Vervallen van de horizonbepaling in de Invorderingswet 1990
Eén van de voorgestelde wijzigingen in het wetsvoorstel Fiscale Verzamelwet 2022 is het schrappen van art. 70 Invorderingswet 1990 (de horizonbepaling). Het bodemrecht blijft voorlopig bestaan, maar er komt een onderzoek naar de alternatieven voor het bodemrecht. De auteur bespreekt de kans dat het bodemrecht op termijn wordt afgeschaft.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. G.J. van der Linden en mr. E. Swaving Dijkstra - Acht hele kleine woordjes
De woordenset “rechtens dan wel in feite direct of indirect” komt inmiddels in veertien wetsartikelen voor. In deze bijdrage analyseren de auteurs of hij altijd even geschikt is, of dat de aard van een bepaling zich hiertegen verzet.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. J.H.A.M. Rijsbergen en dr. M.A. Siglé RA - Het doorontwikkeld horizontaal toezicht van de Belastingdienst
De Belastingdienst heeft de afgelopen jaren het horizontaal toezicht (hierna ‘HT’) verder ontwikkeld. Informatie over deze doorontwikkeling was tot op heden beperkt. Uit verschillende academische publicaties blijkt dat er nog veel vragen leven en dat er soms tegengestelde conclusies zijn getrokken inzake de betekenis van de wijzigingen in het HT. Deze bijdrage geeft achtergronden en context bij de veranderingen in HT met individuele convenanten en gaat in op vragen en conclusies in voornoemde publicaties. Uit deze bijdrage blijkt dat de basis voor HT onveranderd blijft: werken vanuit transparantie, begrip en vertrouwen. De relevante aanpassingen aan HT zijn te verklaren vanuit sinds de introductie van HT veranderde inzichten en internationale ontwikkelingen op het gebied van de fiscaliteit en corporate governance. Tot slot hebben de wijzigingen, zoals de beperkte looptijd van het convenant, verduidelijking rondom het TCF en explicitering van de criteria voor deelname, het HT meer toekomstbestendig gemaakt.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Bronbelasting op dividend: een impuls voor de fiscale werkgelegenheid
Prof. dr. mr. P.G.H. Albert onderzoekt enkele vennootschappelijke structuren op de verschuldigdheid van bron- en dividendbelasting, uitgaande van de veronderstelling dat wetsvoorstel 35 779 (Wet invoering conditionele bronbelasting op dividenden) in ongewijzigde vorm kracht van wet zou krijgen. Vervolgens toetst de auteur de voorgenomen bronbelasting op dividenden aan de wettelijke doelstelling (Nederland mag geen doorstroomland zijn van dividenden naar laagbelastende jurisdicties).
Hoe verder met de fusie- en splitsingsfaciliteiten nadat de Hoge Raad meer duidelijkheid heeft verschaft?
Belastingheffing zou een herstructurering niet moeten belemmeren. Onduidelijkheid en het risico op langslepende procedures evenmin. Na een tweetal recente arresten inzake de splitsingsvrijstelling is het een mooi moment de fusie- en splitsingsregelingen in de inkomsten-, vennootschaps-, en overdrachtsbelasting te heroverwegen en aan te passen, aldus mr. P.W. Hofman en mr. T.D. Voorn.
Producten: WFR-signaleringen