Op donderdag 27 mei verschijnt nummer 7384. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Prof. dr. L.G.M. Stevens - Perverse prikkels door de combinatiekorting
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. C.J.M. Perraud en mr. S.A. Eckhardt - Aan het (trust)kruisje genageld: over sancties in het kader van de trustvraag
In deze bijdrage wordt ingegaan op de situatie dat in een aangifte inkomstenbelasting (ten onrechte) niet is vermeld dat sprake is van betrokkenheid bij een afgezonderd particulier vermogen (hierna: APV of trust). Eerst wordt de achtergrond geschetst van de vraag in de aangifte die gaat over de betrokkenheid bij een APV. Daarna wordt toegelicht in hoeverre de fiscaal procedurele sanctie van omkering en verzwaring van de bewijslast van toepassing is als de betrokkenheid ten onrechte niet is opgegeven. Er lijkt namelijk onduidelijkheid te bestaan of het louter niet aangeven van betrokkenheid bij een APV kan leiden tot de conclusie dat de vereiste aangifte niet is gedaan, hetgeen omkering en verzwaring van de bewijslast in de bezwaar- en (hoger)beroepfase tot gevolg heeft. Vervolgens wordt besproken in hoeverre een vergrijpboete of strafrechtelijke vervolging aan de orde kan zijn indien betrokkenheid bij een APV (ten onrechte) niet is vermeld.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Prof. dr. H.T.P.M. van den Hurk - De lening in internationaal perspectief, ledigheid is des duivels oorkussen
Het internationale belastingrecht is al jaren sterk in ontwikkeling. In deze bijdrage toetst de auteur de gevolgen van het nieuwe hoofdstuk X van de OESO Transfer Pricing Guidelines kunnen aan de EU Arbitragerichtlijn en de Nederlandse Wet fiscale arbitrage. Hij concludeert dat, omdat de richtlijn kwalificatieverschillen niet dekt, er diverse situaties tussen wal en schip zullen vallen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Prof. dr. A.J van Doesum en prof. dr. H.W.M. van Kesteren - De commissionair in de btw
Hoewel de achtergrond van de commissionairsficties in de btw enigszins in nevelen is gehuld, is wel duidelijk dat zij verband houden met de omstandigheid dat de Europese btw abstraheert van het niet-geharmoniseerde nationale civiele recht van de lidstaten. In zijn recente jurisprudentie lijkt het Hof van Justitie van de Europese Unie de commissionairsficties sneller van toepassing te achten dan in het verleden. Deze verruiming dreigt verder te gaan dan vanuit het veronderstelde doel van de ficties nodig is. Bovendien draagt zij het gevaar in zich dat de ficties op onverwachte momenten, mogelijk zelfs achteraf, een rol gaan spelen. Dat werkt rechtsonzekerheid en rechtsongelijkheid in de hand. In deze bijdrage bespreken de auteurs de aan de toepassing van de commissionairsficties te stellen criteria en de gevolgen van een ruime toepassing van de commissionairsficties. Zij betogen dat het Hof van Justitie met oog op het doel en de strekking van de commissionairsficties met name de eis van het ‘handelen voor rekening van een ander’ aan zou moeten scherpen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
V. Dafnomilis - Taxation of cross-border inheritances and donations. Suggestions for improvement
Op donderdag 3 juni 2021 promoveert Vassilis Dafnomilis aan de Universiteit Leiden op het proefschrift ‘Taxation of cross-border inheritances and donations. Suggestions for improvement’.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Consultatie aangepast classificatiekader: op weg naar de symmetrische benadering?
Eind maart is het Wetsvoorstel aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid in consultatie gebracht. In het Wetsvoorstel worden drie aanpassingen doorgevoerd in met name de Wet VPB 1969: (i) de afschaffing van de open C.V., (ii) een aanpassing van de definitie van het fonds voor gemene rekening, en (iii) de introductie van een tweetal aanvullende classificatiemethoden voor situaties met niet-vergelijkbare buitenlandse rechtsvormen. Een aantal van de in het wetsvoorstel opgenomen voorstellen komt overeen met de aanbevelingen die vorig jaar zijn gedaan door de commissie ‘Personenvennootschappen’ van de Vereniging voor Belastingwetenschap, waarvan dr. G.K. Fibbe en prof. dr. A.J.A. Stevens deel uitmaakten. In hun bijdrage worden de voorstellen uit het consultatievoorstel geanalyseerd en afgezet tegen de voorstellen van de VBW-commissie Personenvennootschappen. Auteurs juichen de afschaffing van de open C.V. c.q. het criterium van de vrije overdraagbaarheid van harte toe en doen daarbij voorstellen om de wettelijke verankering van deze afschaffing te verbeteren. De aanvulling van de vergelijkbaarheidsmethode voor de classificatie van buitenlandse rechtsvormen met de vaste methode en de symmetrische methode voor niet-vergelijkbare buitenlandse rechtsvormen die in respectievelijk buiten Nederland zijn gevestigd, waarderen zij eveneens positief. Zij doen daarbij een aantal aanvullende suggesties ter verbetering van de wettelijke inbedding van deze voorstellen. Ook roepen zij de (nieuwe) Staatssecretaris op om in het Wetsvoorstel de logische vervolgstap te nemen naar de algehele symmetrische methode ten aanzien van alle buitenlandse rechtsvormen.
Rechtsbescherming bij fiscale internationale gegevensuitwisseling anno 2021
Internationale gegevensuitwisseling blijft onverminderd actueel. Zo ook de rechtsbescherming in dit kader. W. Boei LL.M onderzoekt naar aanleiding van een uitspraak van 10 oktober 2020 van het Hof van Justitie van de Europese Unie de huidige stand van de rechtsbescherming bij internationale gegevensuitwisseling en concludeert dat dit meer omvattender is dan in eerste instantie gedacht wordt.
Producten: WFR-signaleringen